Dani o Allahovom Poslaniku: Sa Večeri ilahija i kasida na Kovačima zatvorena 17. manifestacija

Specijalnim programom i tradicionalnom Večeri ilahija i kasida u Multimedijalnom centru na Kovačima završena je kulturno-vjerska manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2021.” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Podsjećamo, prethodnih godina je ovaj program realizovan u Domu mladih, a zbog mjera prevecije širenja virusa korona je ove godine organiziran na pomenutoj lokaciji uz ograničen broj učesnika.

Tokom programa sadržajnog od učenja Kur’ana, te interpretacija ilahija i kasida, naglašeno je kako je ovogodišnja, 17. po redu manifestacija DAni o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” dala posebnu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić je, zahvalivši se učesnicima večerašnjeg programa, učesnicima cijele manifestacije i medijima koji su pratili sav njen sadržaj, skrenuo pažnju prisutnih na jedan detalj iz života Muhammeda a.s. čije poruke su posebno značajne u aktuelnom prostorno-vremenskom kontekstu.

– Želim da se ovom prilikom prisjetimo jedne važne lekcije koju smo učili u mektebima. Riječ je o događaju koji se desio dok je Muhammed a.s. bio mladić. 

U to vrijeme su predislamski Arapi obnavljali Kabu, a na kraju tih radova trebali su uzidati Hadžeru-l-esved i nisu se mogli dogovoriti koje će pleme imati čast da to učini. 

Potom je jedan od njih predložio da to učini onaj koji prvi uđe u harem Kabe. Svi su stali i čekali ko će prvi doći. Tada se Božijim emerom tu pojavio Muhammed a.s. Kada su ga vidjeli, kazali su: “El-Emin”. 

On tada skida svoj ogrtač, spušta ga na zemlju, a na njega postavlja Hadžeru-l-esved i kaže svim tim plemenima da priđu, uzmu za ogrtač i svi zajedno ga postave u zid Bejtullaha. 

Ova lekcija je danas posebno važna kada smo nemoćni da riješimo neke probleme koji su stariji od nas, treba da se svi uzmemo za jedan ogrtač, jednu džubbu; što je sunnet Poslanika a.s. Jedinstvenost i sloga su znak da smo na putu našeg Poslanika a.s. – poručio je glavni imam MIZ Sarajevo.

Glavni imam dr. Abdulgafar Velić

Također je istakao kako je put sticanja znanja neodvojiv od islamskog načina života.

– Mlade ljude podsjećam na prvi farz u islamu, a to je: ‘Učite u ime Gospodara našeg koji stvara’. Trebamo se natjecati da činimo dobra djela, to je centralna kur’anska poruka. Kao muslimani, treba da budemo slobodni, da budemo hrabri, uspravni i dostojanstveni – istakao je dr. Velić.

Na Večeri ilahija i kasida učešće su uzeli hor MIZ Sarajevo sa svojim vrijednim članovima: Ibrahim Bilčević, Abdusamed Šljivar, Zejd Svraka, Ahmed Šadinlija, Riad Subašić; hor Gazi Husrev-begove medrese, te istaknuti solisti: İbrahim Cuşan (Turska), Resul Alić (Kur’an), Benjamin Mušinović (narator), Mustafa Isaković, Hikmet Hadžiabdić, Senida Balić, Adna Gurda, Šaha Isaković, Mirza Ganić.

Muzička pratnja su bili: Davor Maraus (perkusije), Haris Kartal (klavir), Mejdi Sulejmani (gitara), Meho Radoović (klarinet, naj). Voditelj programa bio je Edin Hamzakadić, a urednik Miralem Babajić.

Tokom cjelokupnog programa manifestacije “Selam, ya Resulallah 2021.” upriličeno je 27 različitih programskih sadržaja koji su se na različitim lokacijama realizovali tokom 22 dana. U programu je učestvovalo oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter