Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Promocija knjige i zatvaranje Manifestacije

U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah 2020”, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, u Sarajevu, u četvrtak je održana promocija knjige “Muhammed, poslanik mira usred sukoba imperija”, autora Juana Colea, američkog profesora historije na Univerzitetu u Michiganu.

Promotori knjige, koju je objavila izdavačka kuća “Kupola”, bili su bh. sociolog i redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra, magistar filozofije Samedin Kadić i novinar i publicista Mirnes Kovač, koji je i preveo knjigu na bosanski jezik.

Filandra u svom osvrtu na knjigu ističe kako je ona o Muhammedu kao čovjeku.

– Knjiga je o Muhammedu kao čovjeku, kao realnoj historijskoj ličnosti, kao čovjeku od krvi i mesa, kao o jednom trgovcu, svjetskom putniku, kao, uvjetno rečeno, jednom normalnom čovjeku u datom historijskom kontekstu koji u određenim povijesnim i duhovnim prilikama dobiva božansku misiju, božansko poslanje – kazao je Filandra.

Istakao je da ono što je temeljno i ono što je u naslovu istaknuto jeste da autor hoće i u tome uspijeva da portretira Muhammeda i pojavu islama, kao poslanika mira.

Izdvojio je mir kao ključni termin, ključnu kategoriju, ključnu vrijednost i ključno ime i znak ove knjige.

– On (autor) kaže da je Muhammed poslanik mira, da je islam religija mira koja počiva na slobodi uvjerenja svakog pojedinca, na toleranciji svakog pojedinca i spasu svih monoteista, odnosno pripadinka abrahamovskog religijskog staba. U povijesnom smislu, to je vrijeme kataklizmatičkih vojnih, teritorijalnih, političkih i imperijalnih sukoba između Perzijskog i Rimskog carstva –  pojašnjava Filandra.

Prema njegovim riječima, autor se bavi oslikavanjem tih carstava, tih prilika, njihovih stanja i njihovog sukoba kako bi nagovijestio potrebu pojave Muhammeda a.s. kao poslanika mira.

– Ako se pogledaju te razmjere vojnih sukoba između Perzije i kasnog Rima, to bi u današnjimk razmjerama nazvali svjetskim ratovima u dijelu svijeta koji je tada zapravo bio centar svijeta – istakao je Filandra.

Kadić ističe kako autor knjige Juan Cole o Poslaniku ne piše iz jednog istraživački neutralnog okvira, već iz stabilnog, formiranog i prepoznatljivog diskursa, a koji je sprega znanja i moći. Podsjeća i na to da je autor bio dugogodišnji istaknuti član baha’i religije.

– Ova knjiga je ipak pisana za zapadno tržiste, možda i najvećim dijelom za američko tržište. To je tržište u kojem je islam artikuliran preko ranih protestanskih slika ili kroz ‘new age’ okvir. Obje artikualcije su lišene naročitog znanja o islamu. Zapravo, Amerikanci tako malo znaju o islamu, i to što znaju je često tako pogrešno da su knjige poput ove i više nego dobro došle. One zapravo govore jezikom koji Amerikanci razumiju. Ovakve knjige, posebno kada su fokusirane na mirotvorne aspekte islama, u svakom slučaju smanjuju tenzije – naveo je Kadić.

Prevodilac knjige Kovač navodi kako sve stvari izrečene u ovoj knjizi nisu one stvari s kojima ćemo se složiti, ali da knjiga nudi još jednu persepkitvu, osvjetljava još jednu dimenziju.

Moderator promocije bio je sarajevski imam Muhammed Velić, a prisustvovao je i kratko se obratio prisutnima i glavni imama Medžlisa IZ Sarajevo Abdulgafar Velić.

Ovom promocijom večeras je i zatvorena 16. manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah“.

Glavni imam Velić je naveo kako je ovogodišnja manifestacija zbog pandemije koronavirusa organizovanja u jednom drugačijem ambijentu. Dobar dio sadržaja je do vjernika došao putem televizije i online platformi, a manifestaciju je pratilo oko 50.000 ljudi.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter