Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Uđimo u mir potpuno i govorimo lijepe riječ

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić sinoć je svečano zatvorena 16. po redu manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020. Manifestaciju je zatvorio glavni imam čije obraćanje i završnu poruku prenosimo:

Bismillahirrahmanirrahim.

Poštovani prisutni, esselamu alejkum.

Ovogodišnju manifestaciju organizirali smo u specifičnom ambijentu zbog korona virusa. Trudili smo se da kroz sve naše aktivnosti ispoštujemo sve mjere državnih organa i uputstava Islamske zajednice. Zahvaljujući vašem razumijevanju u tome smo uspjeli.

Želim posebno istaći da smo u sklopu ove manifestacije u svim općinama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizirali učenje mevluda. Također, organizirali smo i centralnu mevludsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji i trtadicionalnu svčanost uoči 12. noći rebiu-l-evvela u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji. Uspjeli smo na taj način zadržati kontinuitet islamske tradicije bosanskih muslimana u pogledu učenja mevluda.

Također, naše dominantne aktivnosti kao što su predavanja, okrugli stolovi, promocije knjiga, koje možemo nazvati i naučnim skupovima, prenosili smo uz pomoć BHRT, a putem kanala RTV BIR – televizije Islamske zajednice – i društvenih mreža. Na taj način smo došli do naših džematlija, naših vjernika, koji su nas godinama pratili, a ove godine nisu mogli doći na naše aktivnosti zbog pandemije korona virusa. Putem društvenih mreža pratilo nas je preko 50 000 posjetilaca.

  • Centralna poruka naše 16. manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020. jeste lijepa riječ. Kroz sve naše aktivnosti pozivali smo na lijepu riječ kao važnu kur’ansku poruku, ali i važnu poruku svih svetih tekstova, svih prethodnih objava. Lijepa riječ je snažna. Lijepa riječ je prodorna. Lijepa riječ se bolje i jasnije čuje. Lijepom riječju se popravljaju međuljudski odnosi u našim džematima, zajednicama, institucijama i našem narodu, i to je bila naša poruka. Stoga, pozivamo naše vjernike da i preostalih 11 mjeseci koji slijede nakon ovog mjeseca rebiu-l-evvela da govore lijepe riječi kako nas je Allahov poslanik Muhammed, a.s., učio.
  • Također, želimo istaći na kraju da je mevlud koji uče bosanski muslimani ljubav. Koncept mevluda je koncept ljubavi. Pozivamo naše vjernike da i poslije mjeseca mevluda i ljubavi, naš životni koncept bude koncept ljubavi, kako je kod nas ovdje bilo stotinama godina. Da ljubav prepoznamo u svojim srcima, u sebi otkrijemo mir i lijepu riječ i da to dijelimo sa drugima, a posebno sa ljudima u našoj blizini i u našem društvu.

Hvala vam svima na podršci i na razumijevanju.

Facebook
Twitter