Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Održano drugo predavanje o Muhammedu, a.s.

U ponedjeljak, 02. novembra 2020. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano je drugo predavanje o Muhammedu, a.s., koje je u programu ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020 održao prof. dr. Sanjin Kodrić. Moderator predavanja je bio mr. hafiz Ammar Bašić. Video predavanja dostupan ovdje

Prof. dr. Sanjin Kodrić (rođen u Sarajevu 1978. godine) profesor je bošnjačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok je kao gostujući profesor ili po pozivu predavao na diplomskim, magistarskim i doktorskim studijima na više univerziteta u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Posebno se bavi novijom bošnjačkom i bosanskohercegovačkom književnošću (19. i 20. stoljeće), naročito u kulturalnoj perspektivi te u vezi s pitanjima interliterarnosti i interkulturalnosti, kao i teorijom historije književnosti i savremenim književnim i kulturalnim teorijama. Autor je stotinjak naučnih i brojnih stručnih radova objavljenih u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, kao i šest autorskih naučnih knjiga.

Profesor Kodrić je govorio na temu “Književnost i kultura Bošnjaka između istoka i zapada” i tretirao historijske oklonosti koje su uticale na razvoj književnog stvaralaštva na bosanskom jeziku i bošnjačke kulture u cjelini. S jedne strane, muslimansko (orijentalno) naslijeđe, a s druge, evropski identitet uticali su na naše književno stvaralaštvo, što je vidljivo i u temama i u korištenim književnim formama. Jedno nije isključivalo drugo, nego se, naprotiv, nadopunjavalo.

“Bosna kao povijesni “prostor granice” je prostor mnogih rasjeda, ali isto tako, prostor mnogih sinteza, i približavanja, te jednistveni prostor u Evropi u kojem se spaja naizgled nespojivo: tradicije i vrijednosti muslimanskog orijenta i tradicije i vrijednosti Evropskog zapada.

Ma koliko bila malehna, naoko, svojim obimom, neznatna, naša kultura i književnost, jeste književnost izrazitih vrijednosti, jer je kao kultura otvorena za drugo, drugačije i različito, te što se u njoj spajaju čitavi svjetovi. To je ono što je prisutno u našem identitetu općenito, i ono što trebamo posebno njegovati.”

prof. dr. Sanjin Kodrić

Predavanje, koje je bilo dostupno uživo na RTV BIR i FaceBook stranici www.sarajevskimedzlis.ba, ukrasili su učenjem Kur’ana i kasida članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Muhamed Šamoski, Jasir Kovačević i Mirza Ganić.

Facebook
Twitter