Dani o Allahovom Poslaniku: Održan tradicionalni mevlud u Baščaršijskoj džamiji

U Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu 17. oktobra 2021. godine poslije jacija-namaza održana je Tradicionalna mevludska svečanost u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku ”Selam, ya Resulallah“.

Mevludu su prisustvovali imami i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, te brojni vjernici.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 17. put organizira MIZ Sarajevo u rebiu-l-evvelu.

U Sarajevu je 11. oktobra zvanično otvorena 17. kulturno-vjerska manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah“. Moto ovogodišnje manifestacije koja će trajati do 1. novembra je “Dobro djelo”.

Glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić se tokom obraćanja u okviru mevludskog programa osvrnuo na značaj mevluda kao autentičnog načina iskazivanja ljubavi prema Muhammedu a.s.

– Dragi Bog je iz svoje neizmjerne ljubavi stvorio svjetove i slao poslanike. Ljubav je jedan od Njegovih najljepših darova. Mevludi su dokaz da se naša povezanost sa Muhammedom a.s. zasniva na iskrenoj ljubavi i čistoj vjeri – kazao je dr. Velić.

Osvrnuvši se na značaj slijeđenja sunneta Muhammeda a.s. u konkretnim životnim situacijama, glavni imam ja posebno istakao Muhammedovu a.s. vrlinu prihvatanja različitosti.

– Naš Poslanik a.s. nije imao unutarnju tjeskobu. Imao je širinu da prihvati različitosti. To potvrđuje sura Inširah u kojoj se pominje prostranost njegovih prsa. Vjernici trebaju u sebi tražiti tu širinu i prostranost – istakao je.

Pomenutu širinu, motiviranu slijeđenjem Poslanikovog a.s. sunneta, vaiz je povezao sa detaljima iz organizacije vjerničkog života na ovim prostorima.

– Vrijednost bosanskih muslimana je upravo širina i prihvatanje različitosti. Onaj ko se otvori prema drugima, on je pobjednik. Tome nas uči Poslanik a.s., a u takvom prisutpu možemo tražiti i multikulturalnost Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Širina i izbjegavanje prisile je nešto čemu nas uče Kur’an i sunnet – zaključio je dr. Velić.

Ovaj mevludski program bio je i u znaku obilježavanja značajnog jubileja Islamske zajednice u BiH; 50 godina IIN “Preporod”. Tim povodom je glavna i odgovorna urednica “Preporoda” Senada Tahirović uručila priznanje i zahvalnicu MIZ Sarajevo za izuzetan doprinos ovim novinama. Priznanje je uručeno Predsjedniku IO MIZ Sarajevo, gosp. Jusufu Zahiragiću, a zahvalnica glavnom imamu, dr. Abdulgafar-ef. Veliću. 

Centralna mevludska svečanost u organizaciji Rijaseta IZ u BiH održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra nakon podne-namaza.

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koji se na različitim lokacijama realizuju tokom 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

(N.G./medzlis-sarajevo.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter