Dani o Allahovom Poslaniku: Održan Otvoreni mektebski dan

U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah 2021.” u Istiklal džamiji u Sarajevu 30. oktobra je upriličena svečanost za polaznike mektebske pouke “Otvoreni mektebski dan”.
Ovo je ujedno i pretposljednji sadržaj manifestacije koja se završava 31. oktobra sa Večeri ilahija i kasida u Multimedijalnom centru na Kovačima.

U sadržajnom programu, kroz različite forme izražavanja, predstavili su se brojni polaznici mektebske pouke učeći Kur’an, interpretirajući ilahije, kaside i recitacije.
Ovom prilikom predstavili su se mektebski horovi džemata Teftedarin Do, Kasindolska i Nahorevo.
Prethodnih godina “Otvoreni mektebski dan” održavan je u Domu mladih u Skenderiji, a zbog mjera prevecije širenja virusa korona je ove godine organiziran u Istiklal džamiji uz ograničen broj učesnika.


O važnosti mekteba i ovog skupa govorio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, mr. Malik-ef. Šljivo koji je mekteblijama dao i nekoliko važnih savjeta o lijepom ponašanju i vjerskoj praksi.
– Muhammed a.s. je kroz primjere pokazao da je nemoguće mijenjati svijet oko sebe bez razumijevanja svijesti ljudi, bez poštivanja njihove tradicije, prakse i običaja. Prije nego je oslobodio rodnu Mekku, porušio idole u Kabi, Poslanik a.s. je iskorijenio idolatriju iz srca i osjećaja ljudi – poručio je mr. Šljivo.
Ovom prilikom su uručene i nagrade najuspješnijim polaznicima mekteba koji su učestvovali u natječaju u likovnim, literarnim i video radovima.
Uz čestitke svim takmičarima, te pohvalu njihovih kreativnih ideja i uspješne realizacije izdvojena su prva tri mjesta u pomenute tri kategorije.

Kategorija likovnih radova:

1. Previz Lamija (Tefdedarin Do)

2. Pandžić Lamija (Nahorevo)

3. Delić Emana (Jarčedoli)

Kategorija literarnih radova:

1. Bešlija Ajna (Briješće)

2. Operta Hana (Vogošća)

3. Salihić Velida (Nahorevo)

Kategorija video uradaka:

1. Daul Azer (Jezero)

2. Bejtović Kerim (Vitkovac)

3. Tutundžić Esma (Sokolović Kolonija)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter