Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Dr. Samedin Kadić održao treće predavanje o Muhammed, a.s.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak, 9.11.2020. godine, održano je predavanje dr. Samedina Kadića na temu “Poslanikova a.s. gospoština, u okviru programa manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” koju organizuje MIZ Sarajevo.

Podsjetivši prisutne na elemente koje čine gospodina (jezik, poštovanje učenosti, širina, zrelost i skromnost), dr. Kadić ih je prezentovao kroz praktične primjere iz Poslanikovog a.s. života. Navodeći ove primjere, podsjetio je na gospodske manire Poslanika a.s., ali i norme ponašanja za muslimana.:

– Muhammed a.s. imao kratka izlaganja iz obzira prema sagovornicima i bojazni da ih ne optereti, te je njegovao svoj arapski jezik

– Poštovao je znanje iz svake oblasti i visoko cijenio pismenost – Njegova gospodska širina je uvijek imala osjećaj za potrebe drugoga

– Sam pristup kur’anskog teksta koji ne govori o banalnim stvarima svjedoči kako je upućen zrelom čitaocu i sljedbeniku

– Na koncu, skromnost gospodina znači odustajanje od isticanja i prenaglašavanja kvaliteta koji ga čine gospodinom, nego jednostavno življenje s njima. Ovakvi primjeri jasan su putokaz muslimanima da, na najljepšem tragu sunneta, njeguju vlastitu gospoštinu, onako kako su to činile uzorite generacije muslimana.

– Gospoština je, zapravo, i etički rezon i estetski svjetonazor. Rane muslimanske gradske kulture, koje su se odlikovale visokom razinom ovako shvaćene gospoštine, ne bi mogle nastati da nisu imale jak temelj u tradiciji, odnosno u sunnetu – kazao je predavač.

Na osnovu već pomenutih gospodskih manira, dr. Kadić se distancira od ustaljenih normi koje pojam gospodina vezuju za određene fizičke odrednice, poput porijekla ili mjesta rođenja.

– Ovaj pojam nadilazi tu banalnu opreku selo – grad i više se vezuje za etičke i estetske suprotnosti; plemenitost – primitivizam, otvorenost – uskogrudost. Prava gospoda, bez obzira bila ona gradskog ili seoskog porijekla nikad nije prosta, raskalašena, niti malog formata- naglasio je dr. Kadić

U kontekstu govora o karakteristikama gospodina, često se, pored odrednice porijekla, pominje i odrednica imetka. Na tragu Poslanikovog a.s. primjera, dr. Kadić je ukazao na neipravnost takvog poimanja.

– U vrijeme početka objavljivanja Kur’ana, Poslanik a.s. je bio bogat čovjek. Preselio je kao relativno siromašan. Tokom svoje misije nije se obogatio. Relativno siromašan, ali gospodin – zaključio je dr. Kadić.

Predavanje, kojim je moderirao mr. Muhamed Velić, ukrasili su učenjem Kur’ana i kasida članovi hora MIZ Sarajevo; Muhamed Šamoski, Jasir Kovačević i Mirza Ganić, možete pogledati ovdje: https://fb.watch/1HB8CA5ygl/

Facebook
Twitter