Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Dr. Mensur Malkić održao drugo predavanje o Muhammedu, a.s.

Drugo predavanje u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” održano je 18. oktobra u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.
Predavanje je održao dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, a govorio je o znakovima i primjerima ljubavi prema Resulallahu a.s.
Program kojim je moderirao hafiz mr. Ammar-ef. Bašić uživo je emitovan putem BHRT u programu TV BIR i Facebook stranice MIZ Sarajevo.

Tokom svog izlaganja, hafiz Malkić je poručio kako je značajno da roditelji, prilikom odgoja djece, njima pričom približe život Muhammeda a.s., a ličnim primjerom pokažu šta znači slijediti ga u svim životnim situacijama.
Istakao je koliko je važno vezivati se uz Poslanika, a.s., tako da se što bolje razumije njegov život; a to razumijevanje može povećati osjećaj ljubavi prema njemu.

Ako osoba kroz život izgradi odnos prema Muhammedu a.s. zasnovan na ljubavi, taj odnos će mu obezbijediti plodove na oba svijeta. Od plodova na ovom svijetu je da osoba osjeti slast vjere, a od plodova na onome svijetu je to da će ta osoba biti u prisustvu Poslanika a.s. – kazao je.
Hafiz Malkić je slikovitim primjerima iz života ashaba sugerisao šta znači vezivati se za Muhammeda a.s. i voljeti ga.
– Primjer ashaba koji su odmah prosuli vino nakon što je objavljen ajet o zabrani alkohola. Prenosi Enes r.a. da ti ashabi više nikad nisu čak ni pitali za vino – jedan je od primjera koje je naveo hafiz Malkić.

Tokom predavanja se osvrnuo na blagodat pripadnosti ummetu Muhammeda a.s.

  • Gospodar nije odredio da živimo u Muhammedovo a.s. vrijeme, pa ne možemo direktno pokazivati našu ljubav prema njemu, kao ashabi iz navedenih primjera, ali smo počašćeni da smo njegov ummet i možemo ga slijediti za konačnu dobrobit na oba svijeta – zaključio je hafiz Malkić.

Program su upotpunili i članovi hora MIZ Sarajevo učenjem Kur’ana i interpretacijom kasida.
Na kraju predavanja glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić je hafizu Malkiću uručio zahvalnicu za doprinos manifestaciji Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2021.
Sljedeće predavanje u okviru ove manifestacije održat će dr. Dževad Hodžić 25. oktobra u 20 sati.

Facebook
Twitter