Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Debata učenika Gazi Husrev-begove medrese na Hayat TV

Kao dio programa manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, u četvrtak, 29. oktobra 2021. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese organizovana je javna debata.

Riječ je o programu pripremljenog od strane debatnog kluba Gazi Husrev-begove medrese, „Ad Factum“, tokom kojeg su tretirane dvije teme: „Hadis na društvenim mrežama devalvirana je poslanička poruka“ i „Otići ili ostati u Bosni i Hercegovini“.

Debate su se odvijale u dva debatna formata: Karl Popper i World School, pa se ovaj događaj u tom smislu može okarakterisati i kao praktično predstavljanje, kako debatnog kluba, tako i različitih debatnih formi.

Takmičarske ekipe su sačinjavali učenici Gazi Husrev-begove medrese, dok su gosti na debati bili učenici Karađoz-begove medrese, čiji je trener, prof. Harun Macić bio glavni sudija debate. Pored njega, sudijski tim su činili prof. Amina Memišević, prof. Mirzet Hamzić, prof. Muhamed Mehanović i hfz. prof. Vedad Jupić.

Debatu je otvorio pomoćnik direktora za nastavu prof. Halim Husić, a prisutnima se kao predstavnik MIZ Sarajevo obratio hafiz mr. Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama

O debati i debatnim formatima, u uvodnom dijelu programa, govorio je trener debatnog kluba prof. Edin Balta.Članovi debatnih ekipa bili su Amina Kusur, Dženana Smajić, Abdullah Hrustić, Hatidža Opardija, Ahmed Behaudin Mušanović, Sumejja Suša, Medina Zubača, Fatima Huseinspahić, Senedin Hadžimuhamedović, Amila Ibrica, Lamija Ibrica i Abdullah Ahmed.

Debata će javnosti biti dostupna na Hayat televiziji, koja je podržala ovu aktivnost, 6. i 7 novembra od 11:00 sati.

Facebook
Twitter