Search
Close this search box.

Dani o Allahovom Poslaniku: Centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna mevludska svečanost u okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

U okviru manifestacije održavaju se i mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.

Lijepa riječ – poruka manifestacije

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da islamska tradicija Bošnjaka i način na koji bosanski muslimani na ovim prostorima prakticiraju vjeru bazirana je na čistoj ljubavi.

– Svi naši propisi, koje mi ovdje prakticiramo, vjerski islamski propisi zasnivaju se na konceptu ljubavi. Naš koncept života i vjerovanja u BiH, kada je riječ o bosanskim muslimanima, jeste koncept čiste ljubavi. Naš Stvoritelj je ljubav, naša je vjera ljubav, stoga se i svi naši običaji koje imamo u BiH zasnivaju na ljubavi. Stoga je naša poruka našim vjernicima, u ovim za nas važnim danima, da pronađu ljubav u svojim srcima i da tu ljubav po uzoru na našeg poslanika Muhameda a.s., dijele sa ljudima oko sebe – pojasnio je Velić.

Kako je kazao, poruka ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” jeste lijepa riječ.

– Stoga, pozivamo naše vjernike da, kako je to kazao naš Poslanik, kazuju lijepe riječi. Lijepa riječ pokreće i budi ljubav. Lijepa riječ je snažna, a tih govor je prodoran. Treba da poštujemo riječi i kazivanja Božijeg poslanika, sve preporuke, da čuvamo istinske vrijednosti. Ovi dani nas vraćaju u naša duhovna prostranstva i čista stanja – rekao je Velić.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

Manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” trajat će do 16. novembra.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter