Search
Close this search box.

Dani bajramske radosti: Koncerti na Baščaršiji i u Vosošći obilježili prvu bajramsku noć

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u znak obilježavanja Kurban-bajrama u periodu od 28. do 30. juna realizuje prigodne programe.

Prvu bajramsku noć je održan koncert na Baščaršiji, na kojem su nastupili hor MIZ Sarajevo i Naida Kraljić; te koncert u Vogošći, gdje su nastupili hor Hazreti Hamza i Nota.

Namjera je da ovi programi ukrase blagoslovljeno vrijeme građanima Sarajeva i mnogobrojnim gostima i turistima, te istaknuti vjerske, kulturne i tradicijske vrijednosti praznika.

“U našoj se domovini Kurban-bajram dočekuje više od 600 godina. Sarajevo je od svog osnivanja i podizanja dočekalo 575 Kurban-bajrama. U našoj bogatoj i dugoj bajramskoj tradiciji, svake godine prinosilo se na stotine hiljada kurbana. Svi ti kurbani bili su zaštita i zamjena, ali i garant našeg postojanja i selameta na ovim prostorima.

Također, punih šest stoljeća se iz naše Bosne ide na hadž i sa hadža donosi poseban berićet. Stoga je život ovdje, pored svih izazova i iskušenja, nedaća, ratova i kriza, ipak uvijek bio lijep i ispunjen dobrotom, ponosom, unutarnjim mirom i našim bosanskim rahatlukom. Neka nam je Bajram mubarek.”, riječi su glavnog imama MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velića.

Facebook
Twitter