Search
Close this search box.

Dan vakifa: Svečano otvorena džamija “Abdullah Tarmum” u Gornjim Kovačićima 

Povodom Dana vakifa Muftijstvo sarajevsko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i Vakufska direkcija danas su upriličili svečano otvorenje novoizgrađene džamije “Abdullah Tarmum” u Gornjim Kovačićima, džemat Grbavica 1.

Svečanom otvorenju džamije prisustvovali su muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, kao i drugi gosti.

– Ova džamija nam daje snagu da duhovno, koliko je to moguće, ojačamo u ovim vremenima u kojima imamo različita iskustva i iskušenja, s kojima se i kao pojedinci i kao narod suočavamo.

Džamija koju smo danas otvorili nam daje snagu da mi čuvamo nju, a ona će, ako Bog da, čuvati nas – kazao je ovom prilikom muftija Grabus.

Naglasio je da u džamiji afirmiramo temeljne islamske vrijednosti, čuvamo džemat, kao i odgajamo mlade naraštaje.

viber_slika_2023-02-17_12-10-40-727.jpg - Dan vakifa: Svečano otvorena džamija
Muftija Grabus: Čuvajmo džamiju, a ona će, ako Bog da, čuvati nas

– To je naš simbolni orijentir, prema kojem organiziramo cijeli svoj životni pogled. 

Vjerujemo da će mnogim ljudima u ovoj mahali ova džamija biti izvor spoznaje i svjetlosti – poručio je, između ostalog, muftija Grabus, koje je danas također kazivao hutbu i predvodio džuma-namaz u ovoj džamiji.

Glavni imam Velić je naveo da je džamija “Abdullah Tarmum” 216. džamija u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

– Danas je jako lijep dan za Islamsku zajednicu, a posebno za Medžlis Sarajevo. U društvu smo našeg dobrog naroda, naših vakifa, zajedno dijeleći radost. Džamija je dio džemata Grbavica 1. Prije agresije na našu domovinu u ovom dijelu Sarajeva nije bilo gotovo ni jedne džamije. Hvala Bogu, danas ih imamo nekoliko – izjavio je efendija Velić.

Istaknuo je da je novootvorena džamija građena u tipičnom bosanskom stilu.

– Džamija ima drvenu munaru i krov na četiri vode, koji simbolizira vjeru u jednog Boga. Sve te strane krova se spajaju u jednoj tački, i to simbolizira vjeru u Boga. Na taj način su se gradile i naše kuće. Kroz ovu džamiju ćemo čuvati taj kontinuitet naše tradicije. Nadamo se da će biti mjesto naših okupljanja – kazao je Velić.

Posebnost današnje svečanosti se ogleda u činjenici da je održana povodom Dana vakifa.

– Kao Islamska zajednica od 1935. godine smo u prilici da obilježavamo Dan vakifa. Svih ovih 88 godina obilježavamo ga na način da odajemo priznanje svim našim vakifima u Bosni i Hercegovini. Također, na ovaj način se podsjećamo da je vakuf trajno dobro. Ponosni smo na vakife u Bosni i Hercegovini, ali i na naše prijatelje vakife iz drugih dijelova svijeta – izjavio je direktor Vakufske direkcije Zajimović.

Zajimović.jpg - Dan vakifa: Svečano otvorena džamija
Zajimović: Dan vakifa je dan sjećanja na trajno dobro

Otvorenju džamije je prisustvovao i njen vakif Ihab Osman Tarmum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Ova džamija je vakuf za mog rahmetli sina Abdullaha Tarmuma. Želim se zahvaliti Islamskoj zajednici i Vakufskoj direkciji na uspješnoj realizaciji i izgradnji ove džamije – kazao je on.

U džamiji se u okviru redovnih aktivnosti održava mektepska pouka, obavlja džuma-namaz i pet dnevnih namaza.

(MINA)

Facebook
Twitter