Search
Close this search box.

Dan nezavisnosti obilježen nizom aktivnosti na području MIZ Sarajevo

U džematima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je tokom proteklog vikenda održano niz aktivnosti za džematlije, mektebsku djecu i mrežu mladih kojima se obilježio Dan nezavisnosti BiH. Cilj je bio podstaknuti djecu i mlade, prije svega, a potom i ostale džematlije na potrebu konstantne brige za svoju domovinu jačanjem ličnih i zajedničkih kapaciteta, promocijom dobročinstva kao svakodnevne navike i vrline kojom mijenjamo svoju okolinu nabolje.

U džematu Doglodi je ovim povodom organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ovo je nastavak dobre saradnje koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, putem svojih džemata na terenu, ima sa Zavodom za transfuziologiju, a sve u cilju podsticanja na dobro i pomaganja onih koji su u potrebi. Nesumnjivo je darivanje krvi jedno od posebnih dobrih djela inspiriranih kur’anskim riječima: “…a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao” (El-Maida, 32).

Posebne aktivnosti imali su i muallimi u mektebima sa polaznicima metebske nastave. Različitim kreativnim radionicama potrudili su se podstaknuti kod djece veću ljubav prema domovini, naglasiti važnost ovog datuma u našoj historiji, te educirati ih kako svakodnevnim dobrom jačati svoju zajednicu.

Aktivisti Mreže mladih su organizirali posjetu važnih lokaliteta, održali historijski čas, organizovali turnir u streljaštvu i druženja sa istaknutim pojedincima koji su prisutnim vlastitim životnim primjerom i uspjehom dali podstrek za većim ličnim angažmanom u društveno-korisnom radu.

Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja. (Amin.)

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini. (Amin.)

Facebook
Twitter