Search
Close this search box.

Dan džamija i pažnja pojedincima koji brinu o njima – Primjer iz džemata Osjek

Vodeći se kur’anskim opisom uspjeha onih koji grade i održavaju džamije, pojedinci iz bosanskohercegovačkih džemata su im posebno posvećeni. Brinu o različitih segmentima funkcionisanja džemata, te su uvijek na raspolaganju imamu i džematlijama.

Obilježavanja Dana džamija je prilika i za ukazati im posebnu pažnju. Tim povodom predstavljamo kratak osvrt kojeg je džematlijka džemata Osjek (MIZ Sarajevo), Dženneta Salkić napisala o hizmećaru svog džemata, te priložila na facebook stranici džemata i web-stranici Medžlisa.

– Svaki džemat ima jednog hizmećara koji o svemu brine. Naša džamija ima posebnu čast jer ima i posebnog hizmećara. Salko Osmanović, čovjek odmjeren u koracima i primjer pravog i istinskog muslimana.

Krase ga mnoge vjerničke osobine; poštenje, skromnost, dostojanstveno gospodstvo i briga o džamiji i džematu. Za interese zdrave zajednice (džemata) podredio je čitav svoj život i vrijeme, baš onako kako ga je naučio i njegov rahmetli otac, Arif Osmanović. Teško bi bilo zamisliti Muhadžirsku džamiju, a da se njih dvojica ne spomenu.

Mi im se ne možemo odužiti za dobro koje su zajednici pružili, ali ih se možemo sjetiti na ovaj 07. maj, Dan džamija. A svjesni smo da zaslužuju puno više. Upravo je to i smisao džemata, jer služenjem džematu sebi višestruko osiguramo život pa kada preselimo na nas ljudi uvijek misle i čine dove. Zato, dobro koje učinimo nikad ne može propasti jer nam i Posalnik a.s. kaže da je Allahova ruka sa džematom, to je milost koju samo On pruža, a kazna u razilaženju i pravljenju smutnje.

Služenje zajednici je zaista investicija koja nema cijenu, zato smo mi sretni što imamo Salku – napisala je Salkić.

Facebook
Twitter