ČOVJEK I VJEROVANJE: Održani edukativni seminari za sarajevske imame, vjeroučitelje i aktiviste Mreže mladih

Medžlis islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Fondacijom “Hayrat” iz Republike Turske organizovao je niz edukativnih seminara pod nazivom “Čovjek i vjerovanje”. Seminari su bili namijenjeni sarajevskim imamima, vjeroučiteljima/vjeroučiteljicama u osnovnim i srednjim školama te općinskim koordinatorima i aktivistima Mreže mladih. Cilj je bio upoznati se sa edukativnim prezentacijama koje se inače koriste u školama u Republici Turskoj, u okviru potpisanog protokola o saradnji između Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Fondacije “Hayrat”.

Fondacija “Hayrat” koristi veliki broj edukativnih prezentacija u školama širom Turske, koji su se pokazali kao izvrstan didaktički materijal u radu sa djecom. Kao izvor prezentacija, koristi se knjiga “Čovjek i vjerovanje” sa željom da se djeci i omladini na zanimljiv i nenametljiv način predstave važne teme iz područja vjere i vjerovanja, a koje pozivaju i ukazuju mladima na Zahvalnost, Razmišljanje i Spominjanje. (3T – Tefekkur, Tešekkur i Tezekkur)

Tokom ovog seminara prezentacije je predstavio njhov autor dr. Mirza Ayhan Inak, direktor za edukaciju Fondacije “Hayrat”, koji je nastojao obučiti učesnike seminara da iste mogu prezentovati svojim učenicima u mektebima i školama. Na seminarima su predstavljene samo neke prezentacije poput sljedećih: Sve ukazuje na Allaha,  Aspekt gledanja osobe koja vjeruje, Postoji život nakon smrti, Čovječanstvo ima potrebu za poslanicima i Namaz je najveća zahvala.

U ponedjeljak i utorak 23. i 24. 12., u mektebskim prostorijama Jordanske džamije na Grbavici, upriličen je seminar za 25 sarajevskih imama, hatiba i muallima te za općinske koordinatore Mreže mladih MIZ Sarajevo. Seminar je otvorio pomoćnik glavnog imama hafiz Ammar-ef. Bašić, koji je istakao važnost jačanja saradnje sa ovakvim fondacijama koje imaju šta za ponuditi, ali i kako je značajno da se imami dodatno edukuju na polju rada sa mladima. U srijedu 25.12. prezentacije su u Istiklal džamiji, predstavljene aktivistima i džematskim predstavnicima Mreže mladih MIZ Sarajevo, za njih 30, koji će iste prezentacije u budućnosti moći predstaviti drugoj omladini.

Seminar je okončan u četvrtak, 26.12., druženjem sa preko 50 vjeroučitelja iz sarajevskih osnovnih i srednjih škola, također u Istiklal džamiji. Svi seminari su održani u prelijepoj atmosferi uz interakciju sa učesnicima koji su izrazili zadovoljstvo ovakvim usavršavanjem, ali i činjenicom da će svi učesnici seminara moći preuzeti ove zanimljive prezentacije, koje su već prevedene na bosanski jezik.    

U srijedu 25.12. prijem za goste iz Fondacije “Hayrat” upriličio je i muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji se gostima te glavnom imamu MIZ Sarajevo, doc. dr. hafizu Kenan-ef. Musiću,  zahvalio na organizaciji ovog edukativnog seminara, izrazivši nadu kako će ovi didaktički materijali biti od koristi imamima, vjeroučiteljima i mladima. Pored gostiju, dr. Mirze Ayhana İnaka, direktora za edukaciju Fondacije “Hayrat”, g. Ahmeta Hüsreva Adiloğlua, predstavnika Fondacije “Hayrat” za regiju Balkan, g. Alija Belliklija, predstavnika Fondacije “Hayrat” za BiH i g. Ahmeda Köylüa, prevoditelja, prijemu su prisustvovali rukovodioci službi Muftijstva te glavni imam doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić i pomoćnik glavnog imama Miralem-ef. Babajić.

Rezultati koje je polučio ovaj seminar, a koji su izraženi anketom učesnika seminara rezimirani su na prijemu gostiju kod glavnog imama MIZ Sarajevo, koji je doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić upriličio za goste u petak 27.12. u prostorijama sarajevskog medžlisa. Glavni imam je uputio riječi zahvalnosti gostima na njihovom dolasku, ali i realizaciji seminara, koji je ocijenjen  kao vrlo uspješan i potreban. Gosti iz Republike Turske su zahvalili glavnom imamu na uspješnoj organizaciji seminara izrazivši nadu kako će ova saradnja između Fondacije “Hayrat” i MIZ Sarajevo biti nastavljena i u budućnosti. Prijem je okončan razmjenom prigodnih poklona te najavom još čvršće saradnje kroz različite projekte.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter