Search
Close this search box.

Članovi Mreže mladih raznovrsnim aktivnostima obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Jedan od načina za iskazati stav u sadašnjosti je imati definirano mišljenje o prošlosti.

Aktivisti Mreže mladih sa područja sarajevskog medžlisa su realizovali mnoštvo aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, čime su upravo iskazali i vlastiti stav.

U širokom spektru sadržaja, raznolikog od punkta do punkta, realizovana su tematska predavanja, historijski časovi, posjete mezaristanima i šehidskim porodicama, akcije pošumljavanja, te priprema edukativnog, multimedijalnog sadržaja.

Kada je riječ o edukativnom sadržaju (tematskim predavanjima i historijskim časovima), lijepe primjere nalazimo u aktivnostima Mreže mladih Novi Grad čiji su aktivisti organizovali prikazivanje filma “Islam u Bosni: Imamsko breme” i promociju knjige dr. Adisa-ef. Sultanovića “Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma”.

Edukativna aktivnost je realizovana i na punktu Mreže mladih Ilidža, gdje je prigodno predavanje za omladinu održao mr. Fuad Orhanović, zamjenik direktora Arhiva BiH. Ovom predavanju je prisustvovao i mladi pjesnik Mirnes Omerović koji je pročitao nekoliko svojih patriotskih pjesama, čime je edukativni program i poetski upotpunjen.

U okviru posjeta važnim lokacijama koji čuvaju uspomenu na žrtvu i stradanje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, na nekoliko punktova su realizovani obilasci šehidskih mezarja i porodica šehida. Tako su aktivisti sa punktova Stari Grad, Novi Grad i Centar posjetili mezaristan u haremu Alipašine džamije i Šehidsko mezarje na Kovačima.

Uz navedeno, realizovane su i posjete šehidskim porodicama u džematima Sokolović Kolonija, Lužani, Otes, Vrelo Bosne – Plandište i Butmir u organizaciji Mreže mladih Ilidža.

Mreža mladih Ilijaš je, pak, dala svoj doprinos u akciji pošumljavanja iskazujući svoju brigu o prirodi i rodnoj grudi.

Pored poruke i izražavanja stava, nabrojane aktivnosti Mreže mladih su i svojevrsni primjer dobre organizacije pojedinca unutar društva i zajednice – jer važno je educirati se, poštivati žrtvu, posebno šehidsku i pokazati obzir prema onima koji su u žalosti.

Facebook
Twitter