Članovi Mreže mladih MIZ Sarajevo posjetili Ahmiće i Vitez

Dana 13.04.2019. godine članovi Mreže mladih Medžisa islamske zajednice Sarajevo su posjetili Ahmiće, mjesto na kojem se 16.4.1993. desio genocid nad bošnjačkim civilima od strane HVO-a. Oko 150 omladinaca je obišlo mjesta stradanja uz poruku: „U Sarajevo smo se vratili potišteni zbog svih nehumanih događaja koje smo taj dan čuli, a koji su zadesili našu braću, sestre, majke, očeve... Ali smo se vratili i iskusniji i jači, odlučniji u namjeri da uvijek budemo u službi naše domovine. Svjesniji da smo mi snaga naše zemlje i da nam je dužnost pamtiti svaku ispričanu priču kako o Ahmićima, tako i o svim drugim mjestima u BiH u kojima su počinjeni zločini!"

Dana 13.04.2019. godine članovi Mreže mladih Medžisa islamske zajednice Sarajevo su posjetili Ahmiće, mjesto na kojem se 16.4.1993. desio genocid nad bošnjačkim civilima od strane HVO-a. Oko 150 omladinaca se okupilo ispred Istiklal džamije i uputilo prema ovom malom selu u srednjoj Bosni nadomak Viteza.

U Ahmićima ih je dočekao Mahir-ef. Husić, imam džemata ‘Ahmići’, koji je održao kratki historijski čas. Iako taj historijski čas nije trajao onoliko dugo koliko je potrebno da se iznesu svi podaci o tragediji koja je zadesila stanovnike ovog malog mjesta, svi prepričani događaji koji su se dogodili tog kobnog dana ostavili su vrlo snažan utisak na sve prisutne. Nakon odavanja počasti svim žrtvama, kojih je bilo 116, omladinci su imali priliku posjetiti spomen sobu, gdje su kroz slike vidjeli strahote koje su zadesile Bošnjake tog mjesta. Nakon toga su krenuli u obilazak sela gdje, kao da su prizore i slike onog što su taj dan čuli, upravo gledali ispred sebe.

„Dok šetamo prelijepim bošnjačkim selom, doista se pitamo kako i zašto bi neko, među tim nedužnim ljudima, civilima, nikome krivima, učinio tako monstruozan pokolj. Šta je tromjesečni Sejo skrivio? U Ahmićima je danas zaista sve odisalo sjetom i tugom. Vjerovatno zbog svih tih, nanovo ispričanih događaja, ili smo to mi samo tako osjetili. A kako je onima koji tamo i sa tim žive svaki dan? Sigurna sam da se njihova bol i tuga ne mogu izmjeriti…“ – moglo se čuti od mladih tokom obilaska Ahmića.

Proučena je i sura Jasin, a zatim obavljen podne-namaz u prelijepoj obnovljenoj džamiji. Nakon obilaska Ahmića put je nastavljen ka Vitezu. Tamo su posjetili jednu od najstarijih džamija tog područja, Ahmed-aginu džamiju, izgrađenu 1590.g. Posjetili su i Šehidsko mezarje gdje su ukopane žrtve Ahmića. Tu se omladini sa nekoliko riječi obratio i glavni imam Medžlisa Vitez Omer-ef. Sikira. Zatim su zajedno sa Omer-ef. posjetili spomen obilježje „Cisterna“ gdje im je prepričan ratni događaj vezan za to spomen-obilježje. Nakon kratke pauze za ručak, druženje, te sumiranje utisaka, krenuli su nazad ka Sarajevu.

„U Sarajevo smo se vratili potišteni zbog svih nehumanih događaja koje smo taj dan čuli, a koji su zadesili našu braću, sestre, majke, očeve… Ali smo se vratili i iskusniji i jači, odlučniji u namjeri da uvijek budemo u službi naše domovine. Svjesniji da smo mi snaga naše zemlje i da nam je dužnost pamtiti svaku ispričanu priču kako o Ahmićima, tako i o svim drugim mjestima u BiH u kojima su počinjeni zločini. Molimo Allaha, dž.š., da nam ovo putovanje bude istinska lekcija i pouka za naš daljnji život kao muslimana, Bošnjaka“ – poruka je članova Mreže mladih, koji još poručuju: „..ujutro kada ustane zahvali Bogu sto je živ, što nije stradao, što se budi u tišini, a ne u zvuku granata. Da Mu zahvali na roditeljima, jer neki ih poslije tog kobnog dana neki nemaju. Da se zahvalimo na braći i sestrama, jer nekima su oni na rukama umirali. Da Mu se zahvali na toplom skloništu, jer mnogi su u suzama ostavljali posljednje poglede na svoje kuće u plamenu. Bošnjače, probudi se, osvijesti se, da ti se ovo više nikad ne ponovi!“

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter