Search
Close this search box.

Članovi Mreže mladih iz Zvornika gosti sarajevskih domaćinstava

Aktivisti Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Zvornik tokom proteklog vikenda su boravili u posjeti Sarajevu, gdje su im domaćini bili njihovi vršnjaci iz ovog grada. 

Specifičnost posjete je to što su mladi iz Zvornika, uz redovne posjete znamenitosti Sarajeva i institucija Islamske zajednice, bili u gostima i na konaku kod sarajevskih imama i džematlija.

Kako ističu i domaćini i gosti, to je prilika da omladina stekne dodatnu sigurnost u svoju komunikaciju, praktično pokaže lekcije naučene na časovima Vjeronauke i u mektebu, te upozna Sarajevo iz jedne neposrednije perspektive.

Gosti su zadovoljni posjetom, oduševljeni gostoprimstvom i puni utisaka.

– Cilj nam je bio da to ne bude klasična ekskurzija koja se dešava svake godine, pa smo došli na ideju da u njenom programu, uz posjetu dijelova Sarajeva, na ovaj specifičan način realizujemo međusobno upoznavanje, razmjenu iskustava i druženje. Prema dojmovima naših aktivista, ocjenjujem da smo u tome i uspjeli. Bez obzira što su toliko puta slušali i čitali o nekim specifičnostima Sarajeva, posjeta i iskustvo su posebno vrijedni. Vjerujem da smo postigli još jedan cilj, a to je jačanje samopouzdanja kod naše omladine – rekao je Islam-ef. Mehmedović, imam i koordinator Mreže mladih.

Domaćini su, s druge strane, sretni zbog prilike da provedu vrijeme sa mladima iz Zvornika, te predstave sve ono što smatraju značajnim i zanimljivim u Sarajevu.

– Ova prilika je za nas veliko zadovoljstvo i čast, gdje su naši mladi sklapali nova prijateljstva, razmijenili iskustva i učvrstili međusobne veze. Namjera ovakve organizacije bila je da povežemo naše porodice, te da se pobliže pojedinačno upoznamo – rekao je Miralem-ef. Babajić, koordinator Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.   

Profesor matematike iz Sapne Muhamed Omerović je, također, koordinirao ovom posjetom. Ocijenio je da je ovaj oblik interakcije između mladih zanimljiv, koristan, te rezultira sjajnim iskustvima.

– Utisci su pozitivni i svakako je to značajno iskustvo i za domaćina, a posebno za nas kao goste. Naši domaćini su pokazali toliko gostoprimstva, širine i želje da nas dočekaju. To svjedoči činjenici da Bošnjaci znaju i žele ugostiti musafira – rekao je profesor Omerović.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koju realizuju Mreža mladih Sarajevo i Zvornik, a tokom susreta je iskazana volja da i mladi Zvornika budu domaćini svojim vršnjacima iz Sarajeva.

Facebook
Twitter