Članovi Mreže mladih iz džemata Sedrenik i Lubine džamije posjetili Udruženje “Colibri” za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju

Članovi Mreže mladih džemata Sedrenik i Lubine džamije, zajedno sa svojim muallimama Enisom Meštrovac i Senidom Balić te imamom džemata Sedrenik mr. Suad-ef. Balićem posjetili su Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar čiji je implementator Udruženje “Colibri”.


Usljed nedostatka društvene brige, ovo Udruženje su osnovali roditelji djece s poteškoćama u razvoju sa područja općine Centar. Prepušteni sami sebi, bez prava na ranu intervenciju i osposobljavanje svoje djece za samostalan život, ostavljeni na margini društvene stvarnosti, bili su prinuđeni da se udruže i zajedno bore za osnovna ljudska prava. Njihove probleme je prepoznala Općina Centar koja već nekoliko godina ulaže u implementaciju projekta. U adaptiranim i prilagođenim prostorijama Općine Centar u ulici Valtera Perić, Udruženje pruža besplatne usluge logopeda, psihologa, muzikoterapeuta, edukatora, i druge usluge. Predsjednica Udruženja gđa. Aida Hrnjić nastoji na sve načine iznaći dodatna sredstva za realizaciju svih aktivnosti.


Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire, što ga čini još značajnijim. Vođeni činjenicom kako je toj djeci neophodno posvetiti pažnju, mladi iz džemata Sedrenik i džemata Lubine džamije su dali divan primjer posjetom ovom Centru i njegovim korisnicima u četvrtak 05. marta 2020. godine. Članovi Mreže mladih su podržali projekat “Kupi čas, volontiraj za nas” i na taj način podržali i rad Udruženja Colibri.

Mladi su bili oduševljeni borbom majki da svojoj djeci pruže sigurnost i najbolje uslove za napredak u životu, što je i mladima dalo dodatnu snagu i motivaciju za borbu sa svakodnevnicom ali i motivaciju da se podrže ovi vrijedni roditelji, koji sami uz skromnu podršku institucija prave čuda sa svojom djecom.

Posebna zahvalnost pripada gospođi Aidi Hrnjić, predsjednici Udruženja Colibri za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, te gđi. Aidi Hadžić, službenici općine Centar, koja je zaslužna za realizaciju ove posjete i lijepog druženja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter