Search
Close this search box.

Centralni program povodom Lejetu-r-Regaiba održan u džematu Sokolović Kolonija

U četvrtak, 18. februara 2021. godine, u džematu u Sokolović Kolonija održan je centralni program Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-Regaib. Program, koji je održan u skladu sa epidemiološkim mjerama zaštite, izveli su članovi hora MIZ-a Sarajevo, a predavač je bio Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na početku programa Enver-ef. Hošić je poselamivši prisutne, izrazio dobrodošlicu prisutnim u ime džemata Sokolović Kolonija, te izrazio zadovoljstvo da je džemat nakon dugo vremena i vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom u prilici biti domaćin jedne svečanosti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao prisutnim nastupanje mubarek noći, izrazivši nadu da ćemo, uz Božiju pomoć, biti u prilici u zdravlju dočekati Ramazan.

  • Ibrahim, a.s., prilikom gradnje Kabe sa sinom Ismailom, a.s., Allahu, dž.š., je dovu činio da pošalje iza njega poslanika, jednog od njih, koji će im ajete kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih (El-Bekare, 129.). Mubarek noć Lejletu-r-Regaib je početak ostvarivanja Ibrahimove, a.s., dove i dolaska Muhammeda, a.s. Iz zahvalnosti i poštovanja, na svakome namazu zbog toga učimo salavat Ibrahimijju.

Ismail-ef. Smajlović, prenijevši prisutnim na početku selame i čestitke reisu-l-uleme i muftije sarajevskog, pozvao prisutne da nastave čuvati sebe i druge i pokazivati odgovornost u vremenu pandemije.

  • Noć Regaiba, noć želja je prilika za preispitivanje vlastitog doprinosa za ugodniji život i bolje međuljudske odnose u porodici i društvu uopće. To muslimani čine, te odabrano vrijeme koriste i rado dijele sa drugima u svome životnom okruženju.
  • Uživajući u večerašnjem programu, možemo vidjeti da smo se zaželjeli i džamije i ibadeta i zajedničkih ibadeta u njoj, ali i jedni drugih. Neka nam to bude pouka da život, blagodati Božije i prilike koje imamo uvijek koristimo pametno i mudro, ne čekujući njihovo uskraćivanje za našu razboritost – poručio je, između ostalog, Ismail- ef. Smajlović.
Facebook
Twitter