Centralni program obilježavanja Lejletul-kadra upriličen u Istiklal džamiji

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletul-kadr upriličen je Istiklal džamiji, a izveo ga je hor ovog medžlisa.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je podsjetio kako ideja tevhida čuva vjernike, pojedinačno i kolektivno.

– Ideja vjerovanja u Allaha dž.š. koji je oduvijek, zauvijek i koji je jedan, čuva ovaj ummet i vjernike otkako su došli na dunjaluk – istakao je muftija Grabus.

Ukazao je na to da je odazivanje Božijim naredbama znak Njegove Milosti.

– Svi ljudi kojima se Allah dž.š. smilovao i do kojih je doprlo Njegovo svjetlo su sposobni pasti na sedždu i tako imati najveće zadovoljstvo, kako je to opisao Muhammed a.s. kada je kazao da je njegovo najveće zadovoljstvo pasti na sedždu Gospodaru svjetova – poručio je.

Osvrnuvši se na zikr kojeg izgovaramo nakon namaza, muftija je naglasio kako treba shvatiti značenje tih riječi, osvijestiti njihove refleksije na ljudski život.

– Poslanik a.s. je hazreti Fatimi preporučio da svaki dan poslije obavljanja naša po 33 puta uči “Subhanallah”, “Elhamdulillah” i “Allahu ekber”

Kada je uči da izgovara “Subhanallah” time njoj, a i svima nama sugeriše da priznajemo veličinu i moć Allaha dž.š. 

Onaj ko je spreman kazati “Elhamdulillah”, on prihvata svako svoje stanje kao vjernik koji ima povjerenje u Gospodara.

Kada ovo možemo izgovoriti, onda možemo kazati i “Allahu ekber” čime smo osvijestili da On upravlja našim životima, daje nam život u svakom trenutku. Kao što nas je jednom stvorio, tako nam život daje sve do edžela – rekao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Noć Kadra je noć mjeseca ramazana u kojem je počelo objavljivanje Kur’ana, a vjernici je, prema predaji Muhammeda a.s. traže u neparnim noćima posljednje trećine ovog mjeseca.

Facebook
Twitter