Search
Close this search box.

Centralni program i poklanjanje hatma dove u povodu Dana šehida održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu

Učenjem Fatihe, sure Jasin te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida, gdje je položeno cvijeće na centralnom platou te na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu je prisustvovao zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je i prisustvu porodica šehida i brojnih delegaciju proučio dovu.

– Danas se sjećamo najboljih sinova našeg naroda i naše domovine koji su žrtvovali najvrednije što su imali, svoje živote, za odbranu svoje domovine, svoje slobode i svoje vjere i rodne grude, i svih onih vrijednosti kojima se civilizirani narodi i društva ponose, istaknuo je zamjenik reisu-l-uleme dr. Ljevaković, istaknuvši da mi kojim danas živimo uživamo u plodovima te žrtve.

– Naš dug prema njima je da su sjećamo ove žrtve i naših šehida i da ovo sjećanje prenosimo i na buduće generacije, zaključio je Ljevaković.

Također, programu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i druge državne delegacije. Programu na Kovačima je prisustvovao i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić.

Centralni događaj održan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH, podsjetio je da su se okupili danas, pridržavajući se mjera poduzetih zbog koronavirusa, kako se tradicija obilježavanja Dana šehida ne bi prekinula.

– I ove godine želimo poručiti da nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove i muslimane i pravoslavce i katolike, sve one koji su bili dobri i čestiti građani BiH i dali svoj život ili dijelove tijela ili na bilo koji drugi način doprinijeli odbrani od agresije – rekao je Hadžić uz poruku da “smo stekli slobodu koju ćemo čuvati pod svaku cijenu”.

Podsjećanja radi, odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Također, imami MIZ Sarajevo su zajedno sa pomoćnicima glavnog imama drugog dana Ramazanskog bajrama posjetili Šehidska mezarja na području sarajevskog medžlisa gdje su učenjem hatma dova i sure Jasin odali počast šehidima BiH.

Facebook
Twitter