Search
Close this search box.

Centralni mevlud za Općinu Centar proučen u Čekaluši

Centralni mevlud za Općinu Centar proučen je 27. septembra u džematu Kulin hadži Bali u Čekaluši.

Mevludskoj svečanosti su prisustvovali imami džemata sa područja ove općine, a mevludski program proučili su članovi hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

U džamiji prepunoj vjernika, na početku se obratio džematski imam džamije Eldar-ef. Huseinović koji je uputio selame i dobrodošlicu prisutnima, te ih upoznao sa aktivnostima u džematu i o planovima u narednom periodu.

Vazi nasihat je uputio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

“Ovo je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu, Kulin hadži Bali džamija, koliko je Sarajevo staro toliko je i ova džamija. Ona je u centru Sarajeva, ona je upamtila dosta toga. Generacije i generacije ljudi je prošlo kroz ovu džamiju. Šta je samo imama bilo u ovom mihrabu, čestitih alima, hafiza, koliko se samo hutbi ovdje održalo, koliko je bilo mektepskih lekcija, koliko se mukabela, hatmi, mevluda, ikrar dova proučilo u ovoj džamiji? Šta je samo ezana proučeno, a koliko puta u ezanu ‘ešhedu enne Muhammeden Resulullah?’Zbog toga je veoma važno da uspostavimo konekciju sa svim tim generacijama, da imamo potpunu svijest o našoj tradiciji, našem identitetu, o ovom prostoru. Tada potpuno možemo da smirimo vjeru u svom srcu i u djelima jer, vjera se živi i u vremenu i u prostoru.”, rekao je glavni imam dr. Velić.

Na kraju svog obraćanja se referisao na tumačenje i važnost ajeta po kojem je ovogodišnja manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulullah” i dobila moto: “Mi smo te poslali kako milost svjetovima.”

Facebook
Twitter