Search
Close this search box.

Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je nakon podne-namaza održana centralna mevludska svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s..

U svojstvu domaćina, prisutne je poselamio prvi imam ove džamije hfz. dr. Mensur-ef. Malkić, koji je ovom prilikom istakao povezanost Gazi Husrev-begovog vakufa sa obilježavanjem ovog datuma.

– Ovim programom ispunjavamo i slovo vakufname Gazi Husrev-begova koji je naglasio da se ovdje svakog 12. rebiul-evvela uči mevlud – kazao je Malkić.

IMG_20221008_134150.jpg - Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji
Hafiz doc. dr. Mensur Malkić 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo osvrnuo se na program ovogodišnje manifestacije “Selam ya Resulallah, te poručio kako ona kroz različite kulturne i umjetničke forme svjedoči odnosu spram Muhammeda a.s..

– Tokom ove manifestacije u svim općinama na području našeg medžlisa i brojnim većim džamijama učimo mevlude i organiziramo brojne sadržaje poput predavanja, tribina, okruglih stolova, promocija, izložbi i programa za mlade – rekao je dr. Velić.

Brojni elementi u Sarajevu, što u sadašnjosti, što kroz njegovu historiju, ukazuju na neprekidnu praksu slijeđenja sunneta.

– Ovaj grad je podignut na sunnetu Poslanika a.s.. Sarajevo se podizalo i raslo uz ezan, zikr, namaz i džamije. Zato je on otvoren, pun ljubavi i prihvata različitosti. Ovo je grad selama i mira, grad dobrih i velikih ljudi. Ovdje su živjeli čestiti vakifi, učeni ljudi, dobri pojedinci koji su u svakodnevnom životu svjedočili slijeđenje sunneta Muhammeda a.s. Mi nemamo drugog puta osim puta našeg Poslanika – poručio je glavni sarajevski imam.

IMG_20221008_134225.jpg - Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji
Dr. Abdulgafar-ef. Velić 

Mevludski program su izveli imami MIZ Sarajevo i hor Gazi Husrev-begove medrese, a prigodno predavanje je održao dr. Mustafa Prljača, savjetnik za medije reisul-uleme.

– Ima dana u životu kada je čovjeku drago što je živ. A takvi dani su obično s proljeća, kad se rodio i Muhammed a.s. Nemamo pouzdanih podataka, ali vjerujemo da je klima u tom periodu bila umjerena. Vjerujemo da su svugdje plodovi zemlje bili rodni i imali ljepši ukus –  kazao je dr. Prljača.

On je ovom prilikom podsjetio i na univerzalnost misije Muhammeda a.s. koja se očituje i u vladanju muslimana današnjice.

– Muhammed a.s. u sebi sadrži karakteristike svih poslanika koji su mu prethodili, baš kao što i Kur’an sadrži opće smjernice ranijih objava. Zbog toga, hvala Bogu, nikad nismo vidjeli da muslimani vrijeđaju druge poslanike, crtaju karikature ili pale svete knjige – kazao je dr. Prljača.

IMG_20221008_144154.jpg - Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji
Dr. Mustafa Prljača 

Primjer Muhammeda a.s. je, kako je naglasio, pouka je o življenju u skladu sa redom u kojem je stvoren svijet oko nas.

 – Odazivanjem na Božije neredbe i udaljavanjem od Njegovih zabrana, mi se uklapamo u red svijeta oko nas. U tom smislu slijedimo i Poslanika a.s. kao paradigmu tog vladanja i ponašanja na dunjaluku – rekao je dr. Prljača.

Dovu na kraju programa proučio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. Malik-ef. Šljivo.

Današnjim danom počinje i održavanje mevludskih manifestacija po općinama, kao i mevluda za žene u okviru manifestacije “Selam ya Resulallah”, dok će u ponedjeljak biti upriličeno predavanje prof. dr. Hilme Neimarlije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u 19.00 sati. 

Facebook
Twitter