Search
Close this search box.

Centralna bajramska svečanost MIZ Sarajevo održana u Istiklal džamiji

Centralna bajramska svečanost Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo održana je u Istiklal džamiji.

Jutarnji vaz prije bajram-namaza održao je profesor Mustafa Spahić, a hutbu je kazivao glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je pojašnjavajući propis žrtvovanja kurbana istakao kako nas praksa odazivanja na ovaj ibadet treba podučiti iskrenošću u našim namjerama i spremnosti na žrtvu i pomoć drugima.

  • Naša vjera islam je živa vjera, stoga njene propise trebamo prihvatati srcem i djelom. Uz izvršavanje propisa pronalazimo mir u sebi. Muhammed a.s. je poručio kako čovjek ne učini Allahu dž.š. draži posao u danima Kurban-bajrama od klanja kurbana. Pejgamber nas, također, uči da se djela vrednuju prema namjeri. U vezi kurbana trebamo znati da je na prvom mjestu ono što nosimo u srcima i duši, da je to naš kurban. Naša spremnost na žrtvu pokazuje da smo spremni biti na usluzi porodici, bližnjima, džematu, zajednici i narodu. Kurban nas tome uči, kao što nas uči i tome su naša sreća, mir i istinsko bogatstvo u našim kućama i porodicama – istakao je.

Bajramski dani, podsjetio je glavni imam, trebaju upućuvati i na značaj džemata za vjernika.

  • Naša vjera od nas traži da stanemo u saff, poštujemo čast i dignitet drugog čovjeka. Traži od nas da se civilizirano ponašamo, da se ne svađamo i ne ljutimo se nesmotreno, da ne galamimo jedni na druge. Biti musliman znači bii u džematu, a džemat je stalna vrijednost. Džemat je stalna vrijednost. Sve druge udruge i organizacije se vremenom troše, ali svaki džemat u kojem ljudi potpuno slobodni, sa abdestom stoje pred Gospodarom ima svoju univerzalnost, svoj red i svoj mir. Čovjek u džematu je pobjednik, a čovjek izvan džemata je nesiguran. Svi imamo svoje nedostatke i slabosti. Zato je važno da se u džematima međusobno popravljamo – poručio je dr. Velić.

Neke negativne navike, koje su dio današnjice trebaju biti nešto od čega se vjernici posebno distanciraju.

  • Posebno se čuvajmo oholosti. Jedni prema drugima moramo biti iskreni i otvoreni. Laž nikada ne mođe biti istina, makar se ponovila stotinu puta. Jedna pogrešna riječ ili djelo u pogrešnom društvu nas može obilježiti na dunjaluku i ahiretu. Stoga budimo oprezni i obzirni, jer svime što radimo mi pokazujemo svoju vjeru i govorimo o seb, zaključio je glavni imam.
Facebook
Twitter