Search
Close this search box.

Centar za mlade: Aktivisti Mreže mladih kao generatori novih ideja i projekata

Tokom mjeseca augusta u Centru za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizovano je nekoliko susreta perspektivnih i uspješnih članova i članica Mreže mladih, koji su u poticajnom ambijentu i radnoj atmosferi vodili otvorene i inkluzivne diskusije, a sve sa ciljem postavljanja jasnog puta za postizanje konkretnih rezultata u budućem radu i aktivnostima Centra za mlade. Identificiranje načina rada, analiza trenutačnog stanja i potreba mladih, izazovi s kojima se svakodnevno suočavaju, te shodno tome planiranje aktivnosti, seminara i edukacija, bili su neki od ciljeva organizatora ovih susreta. Pored interaktivnih diskusija i razmjene mišljenja, učesnici su imali priliku dodatno razviti praktične vještine za planiranje i implementaciju strategije razvoja, te dodatno obogatiti i prošiti postojeće znanje iz oblasti liderstva, govorništva, menadžmenta, marketinga i globalnih mreža.

Na prvom susretu, u društvu prof. dr. Amile Pilav-Velić sa Katedre za menadžment i informacione tehnologije i  doc. dr. Hatidže Jahić sa Katedre za ekonomsku teoriju i politiku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, mladi su radili strateško planiranje i razvoj aktivnosti Centra u budućnosti i razgovarali o različitim segmentima koji čine uspješnog lidera, poput važnosti razvijanja komunikacijskih vještina, motivacije, timskog rada, donošenja odluka, odgovornosti i spremnosti na proaktivno djelovanje i upravljanje procesima, te ulozi mladih u kreiranju javnog mijenja i prilika oko sebe. Pored toga, navođenje stvarnih primjera uspješnih lidera i situacija iz realnog svijeta umnogome je pomoglo mladim ljudima da ilustriraju ključne koncepte i elemente uspjeha.

Drugi susret bio je rezervisan za govor o društvenim mrežama i različitim aspektima njihove upotrebe, utjecaja i upravljanja. Zajedno sa mr. hfz. Ammarom Bašićem, mladi aktivisti su razgovarali o prednostima i izazovima korištenja društvenih mreža, kako lično tako i profesionalno. Poseban akcent stavljen je na izgradnju svijesti o vlastitom ponašanju na društvenim mrežama i eventualim trajnim posljedicama njihovog korištenja. Učesnici seminara su imali priliku dati svoju vlastitu viziju online prisustva Centra za mlade na globalnim mrežama, te ponuditi načine uspješne prezentacije budućih aktivnosti i rada.

Plodonosne diskusije, razmjene ideja, interakcija mladih ljudi koji dolaze iz različitih branši i koji gaje različita interesovanja, samo je jedan od dokaza da je Centar za mlade inkluzivan i otvoren za sve koji žele da se educiraju, razvijaju vještine, stvaraju nova prijateljstva, te doprinesu radu i djelovanju svoje zajednice i društva.

Prisutnima se, također, obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr Abdulgafar-ef. Velić i izrazio zadovoljstvo aktivizmom mladih i njihovim zalaganjem, kako u Mreži mladih tako i svakodnevnim džematskim aktivnostima. Kroz razgovor s mladima naglašena su očekivanja da Centar za mlade treba da bude mjesto njihovog susreta, učenja i uspješnih ideja i projekata.

Piše: Umihana Šošić

Facebook
Twitter