Bosanski Novi: Imami MIZ Sarajevo pružili podršku imamu Emiru-ef. Nuhiću

U srijedu 20. marta 2019. godine grupa od 17 sarajevskih imama posjetila je Emira-ef. Nuhića, imama u džematu Blagaj Japra, MIZ Bosanski Novi. Tom prilikom sarajevski imami su pružili materijalnu i moralnu podršku ovom vrijednom imamu, njegovoj porodici i njegovim džematlijama.Nakon klanjanja podne-namaza u blagajskoj ljepotici, sarajevski imami su upriličili prigodan program, kojim su se sjetili šehida tog kraja.

U srijedu 20. marta 2019. godine grupa od 17 sarajevskih imama posjetila je Emira-ef. Nuhića, imama u džematu Blagaj Japra, MIZ Bosanski Novi. Tom prilikom sarajevski imami su pružili materijalnu i moralnu podršku ovom vrijednom imamu, njegovoj porodici i njegovim džematlijama.

Nakon klanjanja podne-namaza u blagajskoj ljepotici, sarajevski imami su upriličili prigodan program, kojim su se sjetili šehida tog kraja.

U svom obraćanju prisutnima mr. Malik-ef. Šljivo, sadašnji pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, a prijeratni glavni imam MIZ Bosanski Novi, prenio je selame i riječi podrške od glavnog imama MIZ Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana-ef. Musića, nakon čega je najoštrije osudio kontinuirane prijetnje i napade kojima je izložen Emir-ef Nuhić i njegova porodica. Mr. Šljivo je napomenuo kako su napadi na imama napadi na sve muslimane i Islamsku zajednicu u cjelini, istaknuvši kako je narod ovog kraja izuzetno vrijedan.

Emir-ef. Nuhić se zahvalio sarajevskim imamima na ovom činu solidarnosti i pomoći poručivši kako je njegova porodica proživjela teške dane, naglasivši sve specifičnosti, težinu rada i djelovanja na ovom području. Nuhić-ef. je kazao kako je ovo udar na njegov džemat Blagaj Japra, koji je najveći i najaktivniji džemat sa najviše povratnika i najviše mektebske djece (njih 50-tak) na nivou medžlisa.

Nakon učenja i predavanja jasina šehidima ovog kraja, dovu je proučio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić, a pored njega sarajevske imame su predvodili i Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama te Elvedin-ef. Klisura, pomoćnik glavnog imama te predsjednik Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Sarajevo. Nakon progama u džamiji, uslijedilo je druženje imama i džematlija u prostorijama mekteba.

Nakon posjete džematu Blagaj Japra, upriličena je i posjeta Bosanskom Novom, gdje su imami simboličnom šetnjom gradom dali iskazali podršku imamima i džematlijama ovog grada, a upriličen je i susret sa potpredsjednikom Skupštine opštine Bosanski Novi g. Selimom Ekićem.

Sarajevski imami su ovom prilikom posjetili i Memorijalni kompleks “Šehidsko mezarje Kamičani” Kozarac te gradove Sanski Most i Ključ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter