Bogate aktivnosti u džematu Šehidske džamije Sokolje

Šehidska džamija na Sokolju u zadnje vrijeme bilježi jako lijepe i veoma korisne aktivnosti koje unapređuju i pospješuju duhovni i džematski život. Pokrenut je omladinski ali i ženski aktivizam.

Šehidska džamija na Sokolju u zadnje vrijeme bilježi jako lijepe i veoma korisne aktivnosti koje unapređuju i pospješuju duhovni i džematski život.

Učenje jasin-i-šerifa pred duše naših šehida petkom prije džume namaza postaje tradicija u našoj džamiji. Uz imama u učenju jasin-i-šerifa petkom učestvuju i naše vrijedne džematlija Husejn Halilović i Mehmed-ef. Tabaković.

Svake nedjelje u našem džematu se prouči zikr koji vodi imam džamije Mehmed-ef. Kordić. Zikr je okupio veliki broj džematlija koji svake nedjelje napajaju svoju dušu Božijom milošću trežeći oprost Svevišnjem za učinjene grijehe. Bitno je naglasiti da se na svakom zikru prisjetimo naših šehida koji su položili svoje živote za ovu slobodu koju mi danas uživamo.

Naša džamija je u mjesecu februaru dobila novu prostoriju odnosno kuhinju i prostor koji je već u funkciji i koristi se za druženja u našem džematu. Ovaj prostor je zbližio džamatlije i unio radost u njihova srca.

Kada je riječ o vjerskom životu, napredak se najviše ogleda u omladinskom kadru džemata. 21.10.2018. na omladinskom sastanku osnovana je “Mreža mladih Šehidske džamije Sokolje”, u okviru koje se organizuju redovna omladinska sijela, na kojima se razgovara o temama mladih te se ukazuje na značaj džemata.

Dana 24.02.2019. u našem džematu na prijedlog imama Mehmeda-ef. Kordića formiran je ženski aktivizam i usvojen plan rada. Koordinator ženskog aktivizma je Naida Bašić, student Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. Plan rada se sastoji u sljedećem:

  1. Druženje za žene na jednom mjesečnom nivou
  2. Unaprijeđenje vjerskog života u našem džematu kroz ženski aktivizam
  3. Hizmet i briga o džamiji
  4. Predavanja za žene

Prvo zvanično druženje zakazano je za 10.03.2019. Naš džemat, ne samo da unaprijeđuje duhovnu sliku, nego napredujemo i na fizičkom i u estetskom smislu. Tako je u našoj džamiji nedavno promijenjena čitava unutarnja bočna i stropna rasvjeta. Ukupno je postavljeno 32 komada led rasvjete.

Bitno je spomenuti da uz marljiv trud i dobru komunikaciju, odnosno uz lijep i srdačan odnos između džemata i imama, sve se može i ništa nije teško. Takav odnos i relacija se jasno vidi od strane imama Mehmeda-ef. Kordića prema džematu a i džemata prema svom imamu.

Facebook
Twitter