Search
Close this search box.

Bileća: Iskaz zahvalnosti sarajevskom džematu Ilidža na rekonstrukciji šehidskih nišana

U Bajramovića džamiji kod Orahovica, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bileća, proteklog vikenda održan je mevlud povodom Nove hidžretske godine.Program su izveli Resul-ef. Alić, hafiz Omer-ef. Zulić, Senaid-ef. Isaković i hafiz Hamza-ef. Lavić.

Efendija Alić se ovom prilikom obratio i prigodnim predavanjem, tokom kojeg je istakao da su skupovi u okviru koji se spominje i veliča Allah, dž.š, prilika za osnaživanje džemata i Zajednice.

– Danas nam je čast na prilici da zajednički Gospodara nebesa i zemlje veličamo i srca naša ujedinimo samo radi Njega i Njegovog zadovoljstva ovdje u Bileći. Ovdje u Hercegovini, kao i u mome Podrinju, ljudi su bili prinuđeni učiniti hidžru 1992. godine i nije niko od nas to svojom voljom učinio. Možemo mi živjeti u Sarajevu i van naše domovine, ali jedino potpuno slobodno i u duši do kraja načisto osjećamo na topraku od kojeg nas je Gospodar stvorio. Od ove hercegovačke zemlje ste vi stvoreni i samo su vam ovdje i kruška i jabuka i smokva najbolje. Kakva god u Sarajevu daje, ona nije kakva je ovdje – poručio je efendija Alić.

Džemat Centralne džamije na Ilidži finansirao je nišane za šehida i civilnu žrtvu, osamdesetogodišnjeg Jašara Avdića, kojeg su svirepo ubile komšije 1992. godine. Jašar nije imao potomke, niti bliže rodbine.

Nakon rata, Institut za nestale osobe BiH je eshumirao Jašara, te je obavljena dženaza na haremu u Krivačama. Drveni bašluci su dotrajali i postojala mogućnost da se mjesto njegovog mezara u potpunosti zaboravi.

Sadet-ef. Bilalić, glavni imam MIZ Bileća, iskazao je riječi zahvalnosti efendiji i džematlijama na inicijativi za izgradnju nišana i ovoj posjeti Orahovicama i Planoj.

– Prije dvije godine sam se odazvao pozivu da gostujem na tradicionalnoj hutbi Centralne džamije na Ilidži, gdje se sa minbera čuje glas i imama iz RS. Tada sam govorio o Jašarovom životu, te iskazao bojazan da njegov mezar ostane neobilježen. Drago mi je da su naše džematlije imale priliku slušati naše hafize i imame danas. Pozivam sve Bilećane da se uključe u sanaciju bilećkih džamija na Planoj i u Bileći – rekao je efendija Bilalić.

Domaćin mevluda je bila porodica Nusreta Bajramovića, vakifa Bajramovića džamije, a nakon mevluda imami su obišli mezar Jašara Avdića na Krivačama.

Facebook
Twitter