Search
Close this search box.

Bedrijom obilježena mubarek noć Lejletul-Bedr

Bedrija, centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletul-Bedra, održan je u sinoć u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

U smiraju blagoslovljenog petka, 17. dana časnog mjeseca ramazana, 2. godine nakon Hidžre, 13. marta 624. godine od rođenja Isaa, mir neka je s njim, okončana je Bitka na Bedru.

Svih tri stotine trinaest (313) muslimanskih boraca na Bedru dali su sve što su mogli za pobjedu Istine nad laži, i da  pristalice laži budu poraženi. I uz Božiju pomoć su u tome uspjeli.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema s kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji “Nadmlini” u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.

Tekst Bedrije su čitali Mehmed-ef. Mujezinović (1913-1981) i Halid-ef. Hadžimulić (1915-2011), a o organizaciji brinuo Fejzulah-ef. Hadžibajrić (1913-1990), dok je predavanja/vaz kazivao Kasim-ef. Dobrača (1910-1979).

Uz hatmu šehidima Bedra proučena bude i hatma šehidima iz reda uleme koja je svoje živote položila braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Također, Mehmedalija-ef. Hadžić, je čitao tekst Bedrija u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u zgradi Rijaseta u prisustvu tadašnjeg reisu-l-uleme. Tradicija Bedrije dolazi s čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

Sinoćnjim programom, kojem su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, učenje Bedrije vraća se u okvire Islamske zajednice.

Zbog izuzetnog značaja ovog događaja, BIR Televizija, pokrenuta prvog dana ramazana, odnosno 24. aprila, sinoć je uživo prenosila program iz džamije na Igmanu.

BIR Televizija će u utorak 12. maja nakon iftara povodom Fetha, Dana oslobođenja Mekke, emitirati specijalni program, koji počinje akšamskim ezanom iz Aladža džamije u Foči.

Facebook
Twitter