Search
Close this search box.

Bedrija u Ratnoj džamiji na Igmanu

U Ratnoj džamiji na Igmanu sinoć je tradicionalno obilježena mubarek noć Lejletul-bedr u organizaciji Vojnog muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Program su izveli mr. Haris-ef. Hadžić, vojni imam, mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i hadži Nurko Čaušević, mujezin i predsjednik Džamijskog odbora Ratne džamije na Igmanu.

Program je počeo zajedničkim iftarom za pripadnike boračke populacije, uposlenike Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i pripadnike Oružanih snaga BiH, nakon čega je proučen Jasini-šerif pred duše šehida Bedra i Bosne i Hercegovine.

Prigodnim vazom o porukama Bedra prisutnima se obratio mr. Malik-ef. Šljivo, nakog čega su pročitana imena šehida Bedra i proučen zajednički zikir, koji je predvodio mr. Haris-ef. Hadžić, šejh Nakšibendijske tekije.

Program je zavšen učenjem Bedranske dove i Dove za domovinu.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Učenje Bedrije stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji “Nadmlini” u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisul-ulema.

Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter