Search
Close this search box.

Bedranski iftar za 500 mladih u Centralnoj džamiji na Ilidži

U Centralnoj džamiji na Ilidži održan je osmi tradicionalni bedranski iftar kojeg su organizovali Džematski odbor i Mreža mladih džemata Ilidža.

Osim mladih iz ilidžanskih džemata, iftaru su prisustvivali i mladi iz Olova sa vjeroučiteljem Ibrahimom Mehićem i omladina iz džemata Studenstkog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio hfz. Špendi Fidani.

Prema riječima vakifa iftara, koji je želio ostati anoniman, glavni cilj iftara jeste stvaranje osjećaja kod mladih da je džamija, ne samo emanet starijih džematlija, već i njihovo mjesto okupljanja, njihova druga kuća i centar u kojem se brišu sve razlike među njima.

Prema riječima imama Centralne džamije na Ilidži Resul-ef. Alića, mladi i jesu najveći ukras ovog džemata.

– Od otvorenja ove džamije mladima je stavljeno do znanja da je ovo u prvom redu njihova džamija. To se kasnije moglo vidjeti u svim aktivnostima kao što je i ova, jer džemat jeste organizirao iftar, ali mladi su ti koji su sve tehnički pripremili, ugostili druge mlade, sve sredili i omogućili da se svako osjeća kao kod svoje kuće. Džamija okuplja mlade i iz okolnih mjesta, jer infrastruktura i pozicija džamija odgovora njihovoj viziji džemata. Veliki broj njih prisustvuje teraviji i noćnim namazima – kazao je efendija Alić.

Inače, ovaj džemat je jedan od najaktivnijih džemata Medžlisa Sarajevo po broju učenika u mektebu, mektepskim takmičenjima i društveno korisnim akcijama. Tokom ramazana ova džamija je poznata kao ugodno mjesto za vjerske aktivnosti i naročito noćne namaze u zadnjoj trećini ramazana.

Prema riječima mladih, ovaj iftar je nešto što im se činilo prelijepim kada se počelo s njim ranijih godina, a danas ga smatraju redovnom aktivnošću koju iščekuju.

– Izuzetno nam je drago vidjeti mlade u ovako velikom broju kako se okupljaju u džamiji tokom mjeseca ramazana. Ova divna prilika omogućava mladima da se međusobno upoznaju, razmjene iskustva i provedu kvalitetno vrijeme skupa. Radujemo se što smo dio ove inspirativne priče i što pomažemo u povezivanju mladih na ovaj poseban način. Neka ova ljubav prema zajedničkom okupljanju i druženju nastavi da nas obogaćuje i inspiriše u budućnosti. Hvala svima koji doprinose duhu zajedništva i tolerancije – kazali su Semina Pljakić i Bilal Pehilj koje možemo nazvati i mladim domaćinima ovog iftara.

(S.D./Preporod.info)

Facebook
Twitter