Search
Close this search box.

Aktivisti Mreže mladih obilježili Dan bijelih traka

Aktivisti Mreže mladih Novi Grad na ulicama Sarajeva obilježili su 31. maj – Dan bijelih traka. Riječ je o aktivnosti koja ima svoj kontinuitet, te se realizuje već šestu godinu.

Uz podjelu bijelih traka sugrađanima, Mreža mladih se svake godine prisjeća zločina sa elementima genocida koji je izvršen nad bošnjačkim i nesrpskim stanovništvom u Prijedoru 1992. godine.

  • Raduje nas činjenica da je veliki broj djece i omladine prišao našim štandovima u želji da sazna nešto više o ovom događaju. Također, zahvaljujemo se i prolaznicima na riječima podrške i ohrabrenja – kažu učesnici ove aktivnosti.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na dan 31. maja, osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Facebook
Twitter