Search
Close this search box.

Aktivisti Mreže mladih Ilidža posjetili Foču

Mreža mladih Sarajevo u svome radu u 2021. godini posebnu pažnju će dati aktivnostima u povratničkim medžlisima, u kojima će učešće uzeti mladi aktivisti, imami i džemati. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati sarajevske i povratničke džemate, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Svaka od osam opštinskih mreža Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će posjetiti, isplanirati i realizirati aktivnosti u jednom povratničkom medžlisu. Nosioci aktivnosti će biti imami, džemati i aktivisti mreže mladih.

Aktivisti Mreže mladih Ilidža su, tako, sa svojim kooridinatorom mr. hafizom Abdusamed-ef. Podojkom i Feridom Ganićem, koordinatorom za društvenu brigu MIZ sarajevo u srijedu, 24. februara 2021. godine, posjetili Foču, te sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem-ef. Hodžićem i Fadil-ef. Arifovićem dogovorili aktivnosti koje će se zajednički realizirati u narednom periodu. Aktivisti Mreže mladih su sa domaćinima obišli Aladžu (džamija Hasana Nazira), Carevu (Sultan Bajazid Valije II džamija), te druge vakufske lokacije u gradu.

Na samom početku glavni imam je istakao da je pravo čudo kada u Foču dođe tako veliki broj omladine, još posebno kada dođu da obave namaz. Fadil ef.Arifović je ispričao historijat Aladža džamije, a obišli su i mjesto gdje je prije nekoliko dana pucano na Aladža džamiju.
Nakon toga mladi su prošetali gradom, do Careve džamije i nekadašnjeg kompleksa vakufa Mehmed-paše Kukavice, kojeg su nekada sačinjavali džamija, medresa, han i sahat-kula. U Carevoj džamiji mladi su slušali o njenom historijatu, rušenjima, njenoj obnovi, njenom značaju, kao i ostalim porušenom džamijama Foče, kojih je bilo nekada sedamnaest, odnosno dvanaest do posljednje agresije na BiH, kada su sve porušene.

Tokom posjete je dogovoreno da će aktivisti Mreže mladih Ilidža u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima, biti na raspolaganju i usluzi povratnicima u Foču. Mladi će dati doprinos akcijama čišćenja lokaliteta na kojima su bile džamije, te će sa svojim imamima brinuti o bošnjačkoj djeci koja u Foči pohađaju nastavu. Mladi su, također, izrazili želju da se uključe i u realizaciju vjerskih aktivnosti koje se tradicionalno realiziraju u Foči tokom godine.

Miralem-ef. Hodžić se zahvalio Mreži mladih Ilidža i Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom dr. Abdulgafar-ef. Velićem na inicijativi za organizacijom posjeta i ovakvih aktivnosti, koje su za povratnike od iznimnog značaja i velika podrška u svakodnevnom životu.

Aktivnosti Mreže mladih u povratničkim džematima će se nastaviti i narednom periodu različitim humanitarnim, ekološkim i društvenim aktivnostima.

Facebook
Twitter