Search
Close this search box.

Akademija povodom 32. godišnjice pogibije heroja Safeta Hadžića: On je vrijednost koja nas okuplja

0-8.jpeg - Akademija povodom 32. godišnjice pogibije heroja Safeta Hadžića: On je vrijednost koja nas okuplja

Općina Novi Grad Sarajevo večeras je organizirala Akademiju povodom 32. godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Hadžića.

Akademija je okupila porodicu rahmetli Hadžića, predstavnike vlasti, društvenog i kulturnog života, ali i brojne druge koji su svojim dolaskom željeli iskazati poštovanje prema liku i djelu heroja Hadžića.

– Kao i svake godine, obilježavamo godišnjicu pogibije rahmetli Hadžića i njegovih saboraca, koji su aprila 1992. godine, u toj ranoj fazi odbrane od agresije, dali svoje živote za našu zemlju. Za nas je posebno važno prisjetiti se Safeta Hadžića zbog svega onog što je prethodilo agresiji, jer je bio jedan od rijetkih koji je, mnogo ranije, bio svjestan šta će se dešavati. Bilo je to značajno za pripremu odbrane općine, grada, ali i Bosne i Hercegovine – kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Poručio je da je “nama obaveza da se prisjećamo najvećih sinova i da njihove primjere slijedimo u svakom smislu”.

– Mi moramo imati ljude poput Safeta Hadžića i u današnjem i svakom drugom periodu. On je na vrijeme prepoznao kretanje historije, imamo dijelova naše domovine gdje nije tako bilo, gdje nije bilo takvih ljudi, gdje je etnički očišćeno stanovništvo, a cilj agresora je to bio učiniti svugdje. Zahvaljujući ljudima poput Safeta Hadžića, to nije bilo tako – naglasio je načelnik Efendić.

Važno je naglasiti da Općina Novi Grad u kontinutetu njeguje kulturu sjećanja na heroja Safeta Hadžića, kao i druge heroje naše domovine. 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović ukazao je na važnost kulture sjećanja.

– Narod koji nema sjećanje, koji zaboravlja historiju, ima lošu budućnost.

Kroz heroje poput Safeta Hadžića, Safeta Zajke, Envera Šehovića, druge heroje naše domovine, gledamo našu budućnost.

Da nije bilo gazija poput Safeta Hadžića i njegovih saboraca, akcije “Pretis” na današnji dan, sigurno bi naša “Staza sjećanja”, koju smo nedavno uradili, bila puno duža, bilo bi puno više gazija, zato se mi moramo sjećati. Mi se sjećamo heroja, oni se sjećaju ratnih zločinaca – akcentirao je ministar Osmanović u izjavi za Media centar Islamske zajednice.

Akademiji je prisustvovao i prigodno se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić. Jedna od njegovih poruka bila je da je Safet Hadžić vrijednost koja nas okuplja.

– Safet Hadžić je čovjek iz prvog saffa. On je uvijek bio u prvim redovima, našim prvim saffovima, čovjek koji je predvodio naše džemate. On je bio i mutevelija džemata Švrakino Selo. To je čovjek koji je bio politički aktivan, imao je potpunu svijest o vremenu u kojem je živio, okupljao je ljude. Bio je politički aktivan, bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Stranke demokratske akcije u Novom Gradu. Jedan je od organizatora otpora i osnivača Patriotske lige Bosne i Hercegovine. On je bio na bedemu naše domovine, našeg naroda i svih naših vrijednosti.

Safet Hadžić je vrijednost koja nas okuplja i koja od nas traži da budemo potpuno budni, svjesni svih opasnosti, da budemo zajedno i da budemo na bedemu svih naših vrijednosti – poručio je Velić.

Heroj Safet Hadžić poginuo je na današnji dan 18. aprila 1992. godine prilikom ponovljenog pokušaja da iz kruga preduzeća “Pretis”, zajedno sa saborcima, izvuku dodatne količine municije i sredstava neophodnih za odbranu Sarajeva.

Njegovo ime će ostati zapisano u historiji bosanskohercegovačke odbrambeno-oslobodilačke borbe.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter