Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tradicionalni izlet i druženje sa mutevelijama i inkasantima sarajevskih džemata

Tradicionalni izlet za mutevelije i inkasante sarajevskih džemata održan je u nedjelju, 20. oktobra 2024. godine. Ova aktivnost, koja traje više od dvadeset godina, organizovana je u znak zahvalnosti za trud koji mutevelije i inkasanti ulažu u brigu za džemate, s ciljem međusobnog povezivanja i upoznavanja s radom drugih džemata u okviru Islamske zajednice.

Centralna tačka izleta bio je grad Brčko, smješten na rijeci Savi, gdje su učesnici posjetili Bijelu džamiju i njen kompleks. Učesnici su zajednički obavili podne i ikindija-namaz, a o specifičnostima djelovanja Islamske zajednice u ovom području govorio im je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, dr. Mustafa ef. Gobeljić. Na putu prema Brčkom, izletnici su napravili pauzu u Živinicama, gdje su posjetili Islamski centar. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice, Sedin ef. Karić, predstavio im je rad ovog Medžlisa i njegovih džemata.

Nakon podne-namaza u Brčkom, učesnici su, uz pratnju vodiča, obišli znamenitosti grada, uključujući Atik džamiju, Luku Brčko i Centralno šehidsko obilježje. Nakon obavljenog ikindija-namaza, krenuli su nazad prema Sarajevu. Putem su prošli kroz Tuzlu, a akšam-namaz su klanjali u džamiji u Hrasnom, koja nosi ime jednog od devet heroja Oslobodilačkog rata, Nesiba Malkića. Jacija-namaz obavljen je u Olovu, u novootvorenoj džamiji Ahi Evran Veli Kiršehir, gdje su se učesnici upoznali s posebnostima džamije i procesom njene izgradnje.

Ovo putovanje bilo je jedno predivno iskustvo. Bilo je zadovoljstvo posmatrati aktiviste naših džemata kako razmjenjuju ideje i s pažnjom slušaju iskustva drugih. Atmosfera koja je vladala tokom putovanja, kako u autobusima, tako i prilikom posjeta džamijama, ostavila je dubok utisak na sve učesnike. Ova tradicionalna aktivnost Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo predstavlja znak zahvalnosti za sve što mutevelije i inkasanti čine za svoje džemate – istaknuto je na kraju druženja.

Uz rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, izletu se odazvalo preko 90 aktivista iz 55 sarajevskih džemata.

Facebook
Twitter