Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Na Kovačima obilježena 21. godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te predavanjem hatma-dove koju su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, jučer je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 21. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, članovi porodice, članovi Stranke demokratske akcije (SDA), predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne druge delegacije i građani.

– Vrijeme prolazi, a uloga i značaj rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića ostaje nepromijenjena. Štaviše, i nakon 21 godinu poslije njegove smrti, smo u potrebi da se vraćamo na ono što je govorio, pisao, odnosno kako je vidio državu Bosnu i Hercegovinu. Želimo poručiti da je ideja rahmetli predsjednika Izetbegovića – multikulturalna, multilateralna, multietnička Bosna i Hercegovina – jedina ideja koja će moći opstati. Vjerujem da će mlade generacije upravo tu ideju razumijevati onako kako ju je razumijevao i rahmetli predsjednik – izjavio je danas Midhat Čaušević, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Dodao je da “i nakon 21 godinu vidimo da postoje određeni faktori koji pokušavaju ukaljati čestitu borbu, lik i djelo predsjednika Izetbegovića, ali posebno raduje da je otpor prisutan”.

– Prisutan je otpor među Bosancima i Hercegovcima, među onim ljudima koji su, prije svega, bili svjedoci borbe predsjednika Izetbegovića. Nadasve, mlade generacije su pokazale i pokazuju da ideja predsjednika Izetbegovića nije bila uzaludna. Država Bosna i Hercegovina opstaje, a svi oni koji misle da država Bosna i Hercegovina neće opstati, odnosno da mogu ukaljati ono što je život i djelo Alije Izetbegovića, sigurno će bez spomena ostati – kazao je on.

Poručio je da “nikad nećemo dozvoliti da se izjednači časna i čestita borba predsjednika Alije Izetbegovića, i svih onih koji su utkali svoje živote u temelje države, s ratnim zločincima.”

Okupljenim na Šehidskom mezarju Kovači prigodno se obratio Safet Softić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

0-14.jpeg - Na Kovačima obilježena 21. godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića
Safet Softić

– Danas kada obilježavamo 21. godišnjicu njegove smrti, svjedočimo da se njegova djela, misli i ideje pamte i izučavaju i na Istoku i na Zapadu. Ali nikada ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovina u središtu njegove ideje, te kao takva ostaje najbolje mjesto za njeno razumijevanje. Borci, patriote i običan bosanskohercegovački narod možda i nije znao na najbolji način definisati misao Alije Izetbegovića, ali ju je znao osjetiti i živjeti. Kao emanet, uvijek ćemo čuvati i prenositi njegove riječi budućim pokoljenjima: “Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti nećemo” – poručio je, između ostalog, Softić.

Nakon obraćanja, uslijedio i vjerski dio programa, u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo proučili su hatmu, a dovu je proučio je glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Podsjećamo, sinoć je upriličena i akademija u Narodnom pozorištu Sarajevu, u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter