Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna mevludska svečanost u okviru manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah”, a povodom dana rođenja Muhammeda, a. s., održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prigodan vjerski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i hor Gazi Husrev-begove medrese, a u uvodu programa, vjernicima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić. On je podsjetio na važnost njegovanja mevluda i sjećanja na miljenika muslimana, Muhammeda a.s..

– Mi se na ovaj način prisjećamo Muhammeda a.s. i ako želimo da budemo od onih na koje je Allah dž.š. prosuo Svoju milost, moramo biti pokorni našem Gospodaru, i sjećati se najboljeg među nama – poručio je Malkić.

Tradicionalno, mevludskoj svečanosti je prisustvovao veliki broj ljudi, a događaj je uveličao i muftija mostarski dr. Salem-ef. Dedović, koji je ukazao da se vjernik mora ogledati u život Allahovog Poslanika a.s.

– Mi smo sljedbenici Poslanikovog puta i dužni smo da slijedimo njegov put, njegov sunnet. Mi smo kroz historiju uvijek znali da je naš put, put Poslanika alejhi selam. Jasni motivi, čisti nijjeti, istrajnost i Božija blagonaklonost su osobine kojima moramo težiti, i to je put kojim moramo ići. U ovom našem vremenu i na ovom svijetu, znanje ponajviše treba biti naš put – rekao je muftija Dedović.

Poručio je kako dostojanstvo mora biti u samom vrhu prioriteta života svakog vjernika.

– Ovogodišnji moto manifestacije jeste između ostalog dostojanstvo. Nema dostojanstva do onog koje pripada Allahu dž.š.. Dostojanstvo ljudi  nije na prodaju, i moramo dobro paziti na te stvari. Nagrada za to je oprost – zaključio je muftija Dedović.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo  od 13. septembra do 2. oktobra održava se dvadeseta manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah“, u okviru koje je pripremljeno 26 sadržaja koji će biti realizovani tokom 20 dana. Dovu na kraju programa, proučio je glavi sarajevski imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter