Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mevlud za žene u Podlugovima: Majke u životu i iskušenjima Muhammeda,a.s., pronalaze utjehu za svoja ranjena srca

U okviru Manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“, kao i redovne tribine svakog jedanaestog dana u mjesecu posvećene genocidu u Srebrenici, u srijedu poslije podne namaza u džamiji u Podlugovima održan je Mevlud za žene. Mevlud, dan rođenja poslanika Muhammeda a.s. za muslimane u BiH jedna je od najdražih vjerskih manifestacija.
Predavanje je ovim povodom održala mr. Medina Mehmedović Mulalić, a mevlud su proučile članice Hor-a Medžlisa IZ Sarajevo.
Dobrodošlicu prisutnima poželio je imam džamije Podlugovi mr. Asmir ef. Salihović kazavši da je posebno ponosan na ženski aktivizam u svom džematu, a posebno na organizaciju mevluda i tribina svakog jedanaestog u mjesecu, koje edukuju, čuvaju od zaborava, ali i tješe ranjena srca mnogih žena kojima su u proteklom ratu ubijeni njihovi najmiliji. Ženska solidarnost, posvećenost, senzibilnost i požrtvovanost razlozi su što su mahom svi projekti u ovom džematu uspješni i dugo se pamte.
Učenjem mevluda muslimani izražavaju svoju ljubav prema najodabranijem Allahovom stvorenju, savršenom uzoru u vjeri i moralu, poslaniku Muhammedu, a.s., evociraju uspomene na njega, njegovo rođenje, odrastanje, njegovu misiju, Mi’radž, kojima su se rukovodili u svakodnevnom životu. Mevlud je postao dio životne svakodnevnice, naše tradicije.
U određenim periodima historije Bošnjaka Mevlud je imao veoma značajnu integrativnu, edukativnu dimenziju.
-Kada su muslimani u Bosni i Hercegovini bili marginalizirani, kada su im oduzeta prava na jezik, kulturu i tradiciju, mevludske svčanosti imale su veoma značajnu dimenziju u očuvanju našeg vjerskog i kulturnog identiteta, potvrđivanja pripadnosti vjeri islamu, džematu, zajednici muslimana, naglašeno je ovom prilikom.
Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog Sumeja Fidani naglasila je da se u toku Manifestacije „Selam, ya Resulallah“ provode mnoge aktivnosti u džematima, realizuje bogat program, a posebno raduje da ove godine ima mnogo sadržaja posvećenih djeci, omladini i ženama.


–Drago nam je da ove godine imamo priliku organizirati mevlude za žene, a organiziramo taj sadržaj na nekoliko lokacija, a nama posebno draga lokacija je džemat Podlugovi, koji je specifičan zbog nekoliko razloga, a prvenstveno jer ga većinom čine majke Srebrenice, zatim ovdje imaju tradiciju obilježavanja 11. u mjesecu kada se uči Ya sin za duše šehida i mevlud. I ove godine bilo je lijepo, toplo, srdačno, radujemo se da smo baš ovdje, sa ovim ženama i majkama mogle podijeliti radost Mevluda, kazala je Sumeja.
Amina Ćerimović kazala je da je izuzetno značajno biti dio ove tradicije u Podlugovima, sjećati se genocida u Srebrenici , te podsjetila i majke na iskušenja koja je prošao i sam Muhammed a.s.
–Podsjetila sam naše majke, koje su prošle najteža iskušenja, da je i naš Poslanik prošao težak život, ostao rano siroče, patio se, kasnije kopao svoju suprugu, svoju djecu i da kada je njima teško pokušaju naći utjehu u njegovom životu i primjeru. Strpljenje, sabur, dostojanstvo, ponos, ustrajnost, požrtvovanost za preživjele članove porodice koje su majke ovog džemata pokazale bit će nagrađeni na budućem svijetu i zaista im čestitam na ovim aktivnostima koje realiziraju već decenijama, navela je Amina.
Predavanje je održala mr. Medina Mehmedović Mulalić. Ona je podsjetila prisutne na bitne činjenice iz života Muhammeda a.s.
–Ove majke dijele sličnu tugu i iskušenja koje je i Muhammed a.s. prošao i možemo reći da su one taj životni ispit položile. Ono što sam ih zamolila je da tu svoju pedagogiju, strpljivost, predanost i življenje islama prenesu na svoje unuke, da nastave čuvati tradiciju i vjeru, kao i tradiciju mevluda. Mevlud je nekada bio jedini način kada smo učili o Muhammedu a.s. i njegovom životu, danas su se vremena promijenila, ali moramo čuvati tradiciju mevluda, dublje ga razumijevati kao dio našeg identiteta i zaista još jednom čestitam imamu Asmiru efendiji i džematlijama na svim aktivnostima koje zajedničkim snagama provode, kazala je Medina.
Ovom prilikom dodijeljene su i vakufname za džematlijke koje su dale značajan doprinos i svoju imovinu založile u korist Islamske zajednice u BiH i džemata Podlugovi, a to su: Emrija Rizvanović, Nezira Begić, Bahta Aljić, te dvije vakufname za Ramizu Vejzović.

Facebook
Twitter