Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Glavni imam gost emisije “7plus” na Hayat televiziji: Sarajevo je podignuto na univerzalnim vrijednostima

Večeras u emisiji „7Plus“ povodom ovogodišnjeg početka ‘Ja, Resullulah’ ugostili glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo doktora Abdulgafar efendiju Velića. 

„Nalazimo se u mjesecu rebuil – evvelu, mjesecu mevluda i mjesecu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. i zbog toga želim od srca čestitati vjernicima ove mubarek dane, moleći dragog Allaha da ih provedemo u zajedništvu i čistoj i plemenitoj vjeri i da sačuvamo našu plemenitu tradiciju. Ovo je vrijeme i kada smo mi u posebnoj vezi sa poslejdnjim Božijim poslanikom i naši gradovi su ljepši, sređeniji a i naše džamije su pripremljenije, sređenije, okičenije baš kao i naše duše u ovim mubarek danima mevluda’ , jasno i emotivno podjeća i opisuje važnost ove veze muslimana naša domovine sa posljednjim Božijim poslanikom Muhamedom s.a.v.s.

„Svi naši gradovi, ne samo Sarajevo se tako u ovim danima vraćaju, da tako kažem, na fabričke postavke i liče na vrijeme ramazana. Ovo je prilika da kažemo da je i Sarajevo i drugi naši gradovi podignuto na univerzalnim vrijendostima i porukama Kur’ana i porukama drugih svetih tekstova. Sarajevo je također podignuto i na sunnetu i u ovom gradu se uvijek živio sunnet – zato je Sarajevo kao grad uvijek bio otvoren i ne samo Sarajevo, nego svi naši gradovi. U njima su zajedno živjeli jedni sa drugima i muslimani, i katolici i pravoslavci i jevreji, a to je zbog toga što su naši gradovi i naše društvo podignuto na porukama univerzalnih vrijednosti, porukama svetih tekstova -Kur’ana i drugih predhodnih objava. 

Efendija Velić za '7Plus': Sarajevo je podignuto na univerzalnim vrijednostima

Zbog svega toga Sarajevo je i danas bilo posebno lijepo a i mi smo se potrudili da podijelimo nekoliko stotina ruža danas. Svaka ruža je imala ispisan salavat na posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s a što je već tradicija 20 godina. Svaki Božiji poslanik je imao svoj cvijet kao dio njegovog poslanja, a Muhamed s.a.v.s je imao ružu pa smo i na taj način željeli započeti ovogodišnju manifestaciju ‘Ja , Resulullah. Naime, posljendnji Božiji poslanik Muahamed s.a.v.s se u našoj tradiciji poistovjećuje s ružom’“, objašnjava glavni imam medžlisa islamske zajednice Sarajevo Abdugafar ef. Velić. 

Pogledajte cijeli razgovor kako bi saznali važnost ove manifestacije, ideju poruke dostojanstva koja je ovogodišnji motiv manifestacije ‘Ja, Resullulah’ i saznajte detalje izuzetno bogatog programa čiji je pokrovitelj i ove godine Hayat TV.

(HayatTv)

Facebook
Twitter