Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo posjetilo džemat Soukbunar

U petak, 5. jula 2024. godine rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo predvođeno glavnim imamom dr. Abdulgafarom-ef. Velićem i predsjednikom Medžlisa gosp. Jusufom Zahiragićem posjetili su džemat Soukbunar. Posjeti su prisustvovali i saradnici Glavnog imama i članovi Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove , kao i rukovodilac Administrativno-pravne službe g. Muhamed Memić. 

Tokom posjete naglašena je podrška džematlijama i džematskom odboru za stalnu brigu o džematu i uspješne džematske aktivnosti, te upućena čestitka imamu džemata dr. hfz. Maidu Ibrahimoviću na uspješnom okončanju doktorskih studija. 

Hutbu je predvodio dr Abdulgafar ef Velić koji je uputio poruke povodom nastupajuće hidžretske nove godine naglasivši da hidžra nije mirenje sa protjerivanjem i nepravdom ili bježanje od problema već odlučnija borba za svoja prava, svoj status i društevni položaj.  Hidžra je uspostavljanje reda, sistema, poretka, države, poštivanja ljudskih prava, tolerancije, suživota, društvene pravde. Hidžra je u konačnici smirivanje čovjeka u svom vatanu, svom zavičaju, svom topraku i svojim vrijednostima.

Hidžra nas vraća kući ali i u porodicu i pravi nas boljim roditeljima, supružnicima, komšijama, prijateljima. Uz pomoć ispravne hidžre rješavamo svoje lične, porodične i komšijske probleme. Hidžra ne dozvoljava prekomjerno spavanje i ljenost. Hidžra nas izvlači iz lošeg društva, udaljava od besposličara. Naše pojedinačne probleme, teške halove, ćorsokake, čudne pojave, rješava naša pojedinačna hidžra. 

  • Stoga, ne očekujmo od države, od izbora, od vlasti da nam riješe probleme u vlastitim kućama i porodicama. To moramo mi sami popraviti, tj. učiniti hidžru, vratiti u svoje kuće i u svoje porodice i familije. Nakon hidžre, nakon povratka na svoje, nastupaju presudne i najvažnije borbe, zalaganja i odricanja, naglasio je Glavni imam.
Facebook
Twitter