Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame Medžlisa IZ Sarajevo

U srijedu, 10. novembra 2021. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan je redovan seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Na seminaru je kao gost bio prisutan dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, koji je predstavio jedno istraživanje o statusu mekteba u periodu nakon odlaska Osmanske vlasti, te ukazao na važnost današnje blagodati slobode u življenju vjere i prenošenju njenih vrijednosti najmlađima putem, za nas Bošnjake izuzetno važne institucije, mekteba. Dr. Dautović je kazao da mu je ovo obraćanje posebno emotivno jer ga je podsjetilo na dane saradnje sa saradnje sa sarajevskim imamima tokom višegodišnjeg obnašanja pozicije glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio dr. Dautoviću na prezentaciji njegovog istraživanja o mektebima, naglasivši da svi uposlenici Islamske zajednice treba da budu kao jedna porodica. On se, također, zahvalio imamima na učešću i praćenju sadržaja aktivnosti tokom 17. tradicionalne manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam ya Resulallah.

Na kraju seminara pomoćnik glavnog imama mr. Malik Šljivo je prenio imamima poduzete aktivnosti na unapređenju mektebske nastave u proteklom periodu, kao i planove za nadolazeći period.

Facebook
Twitter