Search
Close this search box.

Ratna džamija na Igmanu: Aktivisti Mreže mladih očistili džamiju

Nakon što je nedavno izvršena sveobuhvatne dezinfekcija džamije i popratnih objekata u cilju zaštite vjernika i svih posjetilaca u doba pandemije, u nedjelju, 21. decembra 2020. godine je organizirana i akcija čišćenja džamije. Akcija je realizirana u saradnji sa Mrežom mladih Stari Grad čiji su vrijedni aktivisti očistili džamiju i sve popratne prostorije. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju Džamijski odbor organizira kao dio konstantne brige o Ratnoj džamiji na Igmanu, koja je simbol odbrane i slobode.

Kako bi se upoznali o važnosti i historijatu ovog svojevrsnog biljega i simbola ustrajnosti bošnjačkog naroda u svojoj vjeri i kulturi, jer je Igmanska džamija izgrađena kada su druge rušene i spaljivane, mutevelija h. Nurko Čaušević je mladima održao historijski čas, prenijevši im samo dio bogate historije ovog prostora.

U ime Džamijskog odbora se mladima zahvalio što su na ovakav način podržali njihovu stalnu brigu o ovom autentičnom spomeniku kulture, istaknuvši nadu da ćemo ovakvim zajedničkim aktivnostima prenositi njenu važnost na buduće generacije.

Ovo će biti redovna aktivnost Mreže mladih Sarajevo koja će putem svojih opštinskih mreža jednom mjesečno čistiti džamiju, ali i na ovom prostoru učiti o svojoj historiji i na taj način čuvati svoju kulturu, vjeru i domovinu.

Posebne aktivnosti u Ratnoj džamiji na Igmanu će se nastaviti već ovaj petak kada je gost-hatib prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Facebook
Twitter