Search
Close this search box.

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo posjetili mezar rahmetli Mehmed-ef. Handžića

Povodom 114 godina od rođenja velikog bošnjačkog alima Mehmed-ef. Handžića delegacija Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obišla je njegov mezar na Hambinoj carini i proučila Jasin i dovu. Delegaciju su predvodili su predvodili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, sa članovima Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove, imami, predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić, te bratić merhuma gospodin Mehmed Handžić, koji i nosi ime po svome amidži, a velikanu našeg naroda.

Mehmed Handžić (1906-1944.) rođen je u Sarajevu. Poslije završetka Šerijatske gimnazije u Sarajevu 1926. godine, studirao je i diplomirao islamske studije na Al-Azharu u Kairu 1931. godine. Odmah po završetku studija vratio se u Sarajevo, gdje je prvo radio kao muderis suplent na Gazi Husrev-begovoj medresi, a od 1937. godine kao upravitelj i bibliotekar u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Od 1939. godine obnašao je funkciju predsjednika El-Hidaje i urednika u istoimenom glasilu. Također, bio je i ugovorni nastavnik na Višoj Islamsko-šerijatskoj školi od kraja 1939. godine, a pred smrt je imenovan i za redovnog profesora te škole. Objavio je oko 300 različitih naučnih i publicističkih radova na bosanskome i arapskome jeziku i predstavljao jednog od najučenijih bosanskohercegovačkih alima prve polovine XX stoljeća. Jedan je od autora i inicijatora Sarajevske rezolucije koju je u toku Drugog svjetskog rata usvojila Skupština udruženja ilmije “El-Hidaje” kojom se konstatira obespravljenost muslimana i zahtijeva uspostavljanje reda i mira, kažnjavanje odgovornih za zločine i pružanje pomoći žrtvama.

Ovo je samo jedna od aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koja je pokrenuta u cilju promocije tradicije, sjećanja na velikane bošnjačkog naroda, a koja će biti u kontinuitetu realizirana u narednom peridu.

Facebook
Twitter