Search
Close this search box.

Proučena hafiska dova novoj sarajevskoj hafizi Enisi Bostandžija

U subotu 26. oktobra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu promovisana je nova bh. i sarajevska hafiza – Enisa Bostandžija. Ovu radost sa hafizom Enisom Bostandžija podijelio je veliki broj okupljenih vjernika, prijatelja, rodbine, uleme i hafiza.

Nakon klanjanja ikindije-namaza, svečanost je otvorio drugi imama Gazi Husrev-begove džamije mr. hafiz Salih-ef. Halilović koji je okupljenima uputio riječi doborodošlice.  Organizator ove prelijepe svečanosti je bio Medžlis islamske zajednice Sarajevo, a u svom obraćanju prisutnima glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji je ujedno bio i izaslanik muftije sarajevskog, poručio je kako su u ovoj instituciji počastvovani da mogu organizovati promociju nove bh. hafize, koja zorno, još jednom pokazuje da muslimani BiH baštine veliku ljubav prema Božijoj Knjizi i memorisanju Kur’ana Časnog.

U nastavku programa učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana prisutni hafizi su prisutne podsjetili na ljepotu Allahove riječi te na kur’anske pouke i poruke a hafiza Enisa je proučila posljednje odlomke iz Časnog Kur’ana. Hafisku dovu je proučio njen muhaffiz mr. hafiz Abdul-Aziz Drkić.

Na kraju hafiske svečanosti prisutnima se prigodnim vazu-nasihatom obratio član Rijasetove komisije za hifz i izaslanik Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti, hafiz Haso Popara, koji je novoj hafizi i uručio “najbolju i najvredniju diploma”. Na kraju je upriličeno čestitanje hafizi Enisi i njenim roditeljima te uručivanje prigodnih poklona.

Hifz i memorisanje Časnog Kur’ana od strane naše omladine jedna je od rijetkih stvari koja je krenula uzlaznom putanjom, s obzirom da je Komisija za hifz Rijaseta IZ u BiH u stalnom zasjedanju. Svjedok tome je i nova hafiza Enisa Bostandžija, rođena Biber, kći Mustafe i Nure, rođena 22.10.1980. u Warsteinu (Njemačka). Završila je O.Š. „Avdo Smajlović“ u Buća Potoku gdje je pohađala i mekteb pred mualimima Alijom-ef. Mulićem i Nijaz-ef. Čakarom.  Njeni pretci su obavljali poziciju imama u džamiji u Odžacima – Bjelimići – dedo Zejnil Biber, njegov otac Omer Biber te čukundjed Halil Biber.

Završila je Učiteljsku školu u Sarajevu, a zatim je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odjek socijalni rad (2005. godine). Radila u MUP-u KS u periodu 2009-2010. godine, te u O.Š. „Umihana Čuvidina“ 2016-2017. godine.

Hifz je počela učiti pred rahmetli hafizom dr. Fadilom Fazlićem 2010. godine. Nakon što je hafiz, 2012. godine, preselio na Ahiret, nastavila je učiti kod hafiza dr. Mensura Malkića, a zatim i hafiza Abdul-Aziza Drkića koji ju je pripremao i prijavio za polaganje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH.

Hifz je polagala u period od 23. septembra do 07. oktobra 2019. godine. Živi u Sarajevu sa roditeljima i sestrom.

Facebook
Twitter