Search
Close this search box.

Sedrenik: Predramazanski mevlud i diplome polaznicima kursa sufare

U džematu Sedrenik 30. marta 2022. godine nakon akšam-namaza održana je mevludska svečanost povodom nastupajućegmjeseca ramazana, ali i dodjele diploma polaznicima kursa sufare za odrasle.

Imam džemata mr. Suad-ef. Balić je na početku poselamio goste, učesnike programa i sve džematlije; a prigodnim predavanjem se obratio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

  • Ovo večeras je pravi bosanski mevlud u bosanskoj džamiji pod našim bosanskim nebom. Imamo priliku i privilegiju da u subotu započnemo sa izvršavanjem treće islamske dužnosti i ako Allah podari zdravlja i života mi ćemo uoči ramazanskog bajrama na svoju glavu staviti krunu posta i dobiti jednu od najboljih titula; titulu postača. Ovo večeras je najljepša najava nastupanja ramazana, a posebno su sretne sestre koje su naučile harfove, završile sufaru i one su pobjednice večeras – poručio je dr. Velić.

U toku mevluda promovisani su i novi učači Kur’ana, džematlijke koje su uspješno pred muallimom Senidom Klisura-Balić u posljednjih nekoliko mjeseci uz redovna druženja savladale arapsko pismo-sufaru.

  • Polaznice kursa sufare za odrasle Aida Muslić, Amela Plavuškić, Anesa Golić, Dunja Alispahić, Zumreta Fakić i Adisa Karišik se pridružuju svima koji su ranije savladali arapsko pismo, te nastavljaju redovna druženja sa Kur’anom unutar aktivizma za brak i porodicu – ističe imam džemata Sedrenik.


Učesnici ovog programa bili su Izet ef Ćatović, hfz. Nisvet ef. Omerdić, dr. Adis ef. Sultanović, mr. Salih ef. Meštrovac, Abdel ef. Fejzić, Muhamed Gazija, muallimame Enisa Meštrovac i Senida Klisura-Balić, te polaznice mektepske pouke Esma, Hava i Zejneb.

Džemat su ovom prilikom posjetili i Ibrahim ef. Malanoviću šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ kao i Vehid ef. Arnaut, šef Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH.


Facebook
Twitter