15. manifestacija ‘Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah’ završena sa ‘Večeri muslimanske duhovnosti’

Petnaesta po redu tradicionalna manifestacija MIZ Sarajevo “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” završena je u srijedu 27. novembra sa “Večeri muslimanske duhovnosti” koja je održana u dvorani “Mirza Delibašić”  KSC Skenderija.

Ulaz je bio slobodan za sve posjetitelje i ljubitelje duhovnosti, a to je rezultiralo sjajno popunjenim tribinama ove dvorane. Organizatori iz Medžlisa islamske zajednice Sarajevo su pripremili bogat program, koji se sastojao od učenja odlomaka iz Časnog Kur’ana te izvedbi ilahija, mevluda, recitala i drugih prigodnih sadržaja.

Posjetitelji su imali priliku uživati u učenje odlomaka iz Časnog Kur’ana od svjetski poznatih učača poput kurra hafiza Aziza Alilija iz Hrvatske, hafiza Hassana Sadeghija iz Irana, te hafiza Bunyamina Topcuoglua iz Turske.

Goste u Skenderiji su posebno oduševili ponajbolji učači ilahija i kasida na našim prostorima, koji su emotivnim izvedbama izmamili suze na licima prisutnih vjernika. Horom je rukovodio Latif Moćević a u izvedbama su učestvovali Mustafa Isaković, Šerif Delić, Resul Alić, Hamza Lavić, Edin Hamzakadić, Ensar Latifović, Jusuf Babajić, Mirnes Buko, Muhamed Mujkić, Muhamed Šemoski i Senaid Isaković. Narator je bio Tarik Omerhodžić, a na udaraljkama su bili Rifet Čamdžić i Halid Hajduković.

Program u Skenderiji se realizirao u suradnji sa organizacijom IGMG – regija Balkan te brojnim prijateljima i sponzorima manifestacije. Posjetiteljima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji se zahvalio na značajnoj posjeti, kako u Skenderiji, tako i na svim ostalim sadržajima u proteklih mjesec dana. Manifestaciju je svečano proglasio zatvorenom muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković, čestitavši glavnom imamu te MIZ Sarajevo na još jednoj realiziranoj manifestaciji u čast Božijeg Poslanika.  

Programskim sadržajima 15. manifestacija, koja je trajala od 30. oktobra do 27. novembra, organizatori su nastojali afirmirati bošnjačku kulturu i tradiciju te pružiti prilika mladima za aktivno učešće u kreiranju pozitivnih uslova života, ali i razviti najljepšu mevludsku atmosferu u gradu Sarajevu i šire. 

U proteklih mjesec dana, više od 30 programa je realizirano na različitim lokacijama širom Sarajeva, s velikim brojem učesnika, najeminentnijih stručnjaka iz različitih vjerskih, kulturnih, društvenih oblasti koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Manifestacija “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah” ove godine je održana pod motom ajeta iz kur’anskog poglavlja Merjem: “…i da majci svojoj budem dobar…!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter